Project Smart Clothing VTI Brugge wint prijs Focus Aarde

We zien projectcoördinator Tine Vlaemynck en studenten Industriële Wetenschappen Emmy Dobbelaere en Wout Eggermont. © DDM
Redactie KW

Met het project ‘Smart-Clothing’ van studenten Emmy en Wout sleept het VTI Brugge voor de tweede keer op rij de prijs Focus Aarde in de wacht. “Een unicum waar we zeer fier op zijn”, zegt projectcoördinator Tine Vlaemynck.

De prijs Focus Aarde van de Koningin Paola Stichting bekroont jaarlijks de beste geïntegreerde proeven van leerlingen uit TSO en BSO, die de aarde of de ruimte tot onderwerp hebben. Vorig jaar werd ‘de zweeftrein’, ook al afkomstig uit VTI Brugge, als winnaar verkozen en dit jaar doet de school dat kunstje nog eens over.

Studenten Industriële Wetenschappen Emmy Dobbelaere en Wout Eggermont ontwierpen kleding met daarin een LED-display verwerkt. Dat moet dienen als een hipper alternatief voor de gekende fluohesjes. “We waren beiden van mening dat fluohesjes saai zijn en allesbehalve modieus”, klinkt het bij de twee. “Voor tieners is imago belangrijk en dat zorgt ervoor dat er nogal een hoge drempel ontstaat om met zo’n fluohesje rond te lopen, ook al is het erg belangrijk voor de zichtbaarheid en veiligheid op straat. We droegen ze zelf tot we op een bepaalde leeftijd merkten dat sommigen werden uitgelachen en dan vlogen ze al vlug in de kast.”

In het kader van hun jaarproef beslisten ze om een oplossing te formuleren voor dat probleem. Die vonden ze in de vorm van slimme en gepersonaliseerde kleding. “We verwerkten een LED-display in een regenjas en ontwikkelden een app om de lichtjes mee aan te sturen“, zegt Wout. “Er gelden geen beperkingen, elk ledje kan aangestuurd worden met een aparte kleur waardoor namen, symbolen of zelfs foto’s kunnen worden afgebeeld.”

Om dat gerealiseerd te krijgen hebben ze een jaar lang gezwoegd. “Van programmeren hadden we nog weinig kaas gegeten dus daarvoor hebben we aan zelfstudie moeten doen. Ook mochten we er tijdens de schooluren niet aan werken dus hier zijn heel wat overuren in gekropen, al maakt de geldprijs van 500 euro de man veel goed.” (lacht)

Of ze verwachten van rijk te worden met hun uitvinding? “We hebben alvast bedrijven aangeschreven met de vraag of er interesse is om dit verder uit te werken, maar die brieven zijn nog maar net verstuurd dus dat is nog even afwachten.” Voor het VTI en projectcoördinator Tine Vlaemynck een tweede overwinning op rij. “Dat is nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van de wedstrijd en dus een unicum waar we zeer fier op zijn.”

(DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier