Project met unieke schoenendoos wint op innovatiekamp in Kortrijk

De winnende ploeg met van links naar rechts Arne Mannens (De Pinte), Ferre vanmechelen (VTI waregem), Timothy Bouckaert (Oostakker), Arthur Deruytter (De Pinte), Fanny De Vlaminck (Oudenaarde), Willem Bataillie (VTI Waregem) en Niels Decroubele (Spes Nostra Kuurne). © EDB
Redactie KW

Teams Shoestack, dat bestond uit drie West-Vlamingen, won dankzij een unieke schoenendoos.

Met het innovatiekamp in Vives Innovation Centre in Kortrijk wil men jongeren, die de werknemers en ondernemers van de toekomst zijn, bewust maken van het belang van innovatie en creativiteit in ondernemerschap. Het kamp wordt georganiseerd door Vlajo in samenwerking met RESOC Midden-West-Vlaanderen en Zuid-West-Vlaanderen, de POM West-Vlaanderen, Fabriek voor de Toekomst ‘Nieuwe Materialen’ en Actie voor Starters.

Shoestack

Enkele bedrijven brachten een nood aan waar er verbetering mogelijk was in de verpakkingsindustrie. Jongeren uit verschillende scholen werkten samen om tot een innovatieve en creatieve oplossing te komen.

Team Shoestack won met een unieke schoendoos. De opdracht van de firma IQ Pack uit Harelbeke bestond erin om een nieuwe kartonnen verpakking te creëren voor een product in een gesloten kartonnen verpakking. De nieuwe verpakking moest een dubbele functie krijgen zodat ze niet onmiddellijk op de afvalberg zou belanden. De schoendoos van Team Shoestack kan van het winkelrek naar het schoenenrek. De schoendoos gaat van de zijkant open en kan omgevouwen worden tot een opbergsysteem voor schoenen.

De jury vond dat niet enkel de vraag van de ondernemer in hun oplossing aangepakt werd, maar ook andere problemen met schoenen, zoals het rondslingeren.

Team Shoestack bestond uit leerlingen uit Oost- en West-Vlaanderen. De West-Vlamingen in het team waren Ferre Vanmechelen en Willem Bataillie van VTI Waregem en Niels Decroubele van Spes Nostra Kuurne.

Nog oplossingen

De andere teams die hun innovatieve oplossing mochten voorstellen, waren Team 100% West-Vlaanderen (met een kartonnen doos waar een rieten mand met West-Vlaamse producten omhoog kwam als je ze opent), Team IsoBest (met het voorstel om asbest in te smeren met een vloeistof die de vezels samenhoudt, zodat er geen giftige stoffen kunnen vrijkomen bij het vervoer) en het laatste team, dat een herbruikbaar elastisch net voorstelde om gevulde paletten op een ergonomische en ecologische manier te verpakken, dit als vervangende oplossing voor folie die nu gebruikt wordt.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier