Prisca liep vier maanden stage in het zuiden van India

Haar Indische roots speelden een belangrijke rol in de keuze voor het land. © JRO
Redactie KW

De 20-jarige Prisca Nanda zit in haar derde jaar sociaal werk en kreeg dankzij Howest de kans om haar stage in het buitenland te doen. Ze koos voor India: het land van de heilige koeien, prachtige kledij en het pikante eten.

Zelf is Prisca van Indische origine, dat verklaart haar keuzen voor India. Hoewel ze geboren en getogen is in ons land, spreekt India haar enorm aan. Ze was er al verscheidene keren op bezoek om haar familie te bezoeken; het land was haar dus niet vreemd. Voor haar stage vertoefde ze 15 weken in Trichy. “Aangezien de stage in het zuiden van het land was, was ook voor mij alles nieuw”, vertelt Prisca.

Vrouwenhygiëne

“Ik liep vijftien weken stage in de NGO MM Trust. Als sociaal werker in spe kreeg ik de kans om diverse doelgroepen in verschillende instituties te leren kennen, een ervaring die me deed ontplooien op zoveel vlakken. Zo liep ik stage in een ziekenhuis met psychiatrische patiënten, in een afkickkliniek voor mensen met een alcoholverslaving, in een school voor kindjes met een beperking, in de kinderhulplijn en in contextbegeleiding. Naargelang mijn interesses koos ik ervoor om mijn eigen planning op te stellen.”

“Deze ervaring pakken ze mij niet meer af”

“Daarnaast hielp ik mee aan het project Women Entrepreneurship. Samen met twee medestudenten gaven we sensibiliseringscampagnes in verband met vrouwenhygiëne aan meisjes op middelbare scholen in Trichy. De meisjes in de stad hadden vaak al kennis omtrent dagelijkse hygiëne, puberteit en menstruatie. Na een bespreking met mijn coach uit MM Trust werd er beslist om sensibiliseringscampagnes te geven aan meisjes uit dorpen. Ik gaf uitleg over vrouwenhygiëne en al snel werd duidelijk dat velen van hen hier nog nooit over hadden gesproken en dat ze veel hebben geleerd uit de informatie die ik meegaf. Er werd ook een gebouw gezet waar vrouwen workshops kunnen volgen, lessen meepikken of gewoon ontspannen.”

Huwelijk

“Dankzij de provincie West-Vlaanderen kreeg ik voor mijn buitenlandse stage een beurs. Ik zag veel verschillen maar ook veel gelijkenissen met sociaal werk in België. Tijdens mijn verblijf leerde ik de Indische cultuur nog beter kennen. Ik werd er immers gehuisvest, samen met vier andere Belgische studenten in het dorp tussen de lokale bevolking. Dat zorgde er voor dat ik in contact kwam met interessante mensen. Hoewel ik de Tamil taal niet beheers, was de non-verbaliteit genoeg om elkaar te begrijpen.”

“Ik zag veel verschillen maar ook veel gelijkenissen met sociaal werk in België”

“Dankzij mijn coach en de andere medewerkers van MM Trust kreeg ik de kans om een huwelijk bij te wonen, in interactie te gaan met transgenders en religie van dichter bij te bekijken. Het zuiden van India zal ik blijven herinneren als een plaats van kleurrijke tempels, verbazingwekkende natuur en immens veel kokosnootbomen. Die vier maanden voelden voor mij als een unieke ervaring die ik mijn hele leven zal meedragen.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier