Pop-up in caravan moet jeugdhuis dE Mutse uit Wingene promoten

De MutseMobiel staat voorlopig nog even geparkeerd aan jeugdhuis dE Mutse op De Verrekijker in Wingene. Het team is er alvast klaar voor. We herkennen schepen Tom Braet, kunstenaars Manon de Craene en Soraya Vannieuwenhuyse, voorzitter Sean Ghesquière, Jente Dierickx, Tom Goethals, Amber Demeyere, Giel De Grande, Wout Vandevyvere, Wout Van Coppenolle, Laura Vantorre, Jari De Four, Jarne Danneels en Dylan Zutterman. © Foto LDW
Redactie KW

De zomervakantie brengt voor jeugdhuis dE Mutse uit Wingene ook een nieuwe uitdaging. Elk weekend trekken ze erop uit met hun MutseMobiel, om in parochies en wijken jongeren tot bij hun werking te krijgen. Het mobiele jeugdhuis vond een plekje in een caravan, die gerenoveerd en heringericht werd tot een fijne plaats voor de jeugd.

“Het idee om een mobiel jeugdhuis in een caravan onder te brengen, kwam er eigenlijk door Radio Gaga”, steekt voorzitter Sean Ghesquière (22) van wal. “We willen ons jeugdhuis tot bij de jongeren van Wingene brengen. Niet met de bedoeling om er feestjes te gaan bouwen, maar vooral om er onze werking uit te leggen. Uiteraard hoort een feestje daar af en toe ook wel bij.”

Het kostte Sean eventjes tijd om ook de andere leden van dE Mutse te overtuigen van zijn idee. “Maar uiteindelijk kon iedereen zich er echt wel in vinden en konden we concreet op zoek naar een caravan.” Die vonden de jongeren, via een tweedehandssite, toevallig in Wingene.

Projectsubsidies

“We zijn met ons project ook naar het schepencollege van Wingene gestapt”, gaat Sean verder. “Zij reageerden meteen enthousiast op ons idee en zo konden we wat projectsubsidies verkrijgen voor ons mobiele jeugdhuis. We hebben de caravan gerenoveerd, de elektriciteit aangepakt, alles mooi laten schilderen door Manon De Craene en Soraya Vannieuwenhuyse en we richtten het in met een tv, platenspeler, PlayStation en gezelschapspelletjes. Uiteraard maken we het bij mooi weer ook buiten gezellig.”

“Jeugdhuizen worden nog te vaak geassocieerd met feesten en alcohol en dat hoeft niet altijd zo te zijn”

“We gaan vanaf juli, na ons School’s Out Festival, telkens op zondag de baan op. Onze locatie maken we een week eerder bekend via onze Facebookpagina. Jongeren van 16 tot ongeveer 25 jaar zijn welkom. Maar we zullen zelf ook tot bij de ouders gaan, om hen de bedoeling van onze werking uit te leggen. Jeugdhuizen worden nog te vaak geassocieerd met feesten en alcohol. Wij willen duidelijk maken dat dit niet altijd zo hoeft te zijn.”

Nieuwe gezichten

De locaties voor de zomer liggen dus nog niet vast. “Dat beslissen we ‘on the go’, maar we zoeken zoveel mogelijk wijken en parochies in Wingene op, net als het opvangcentrum. We hopen zo dat het jeugdhuiswerk weer kan opleven en dat we nieuwe gezichten, ideeën en initiatieven tot in jeugdhuis dE Mutse op De Verrekijker krijgen.”

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier