Pleidooi voor behoud restauratieopleidingen bij bezoek Bourgeois aan VTI Brugge

Geert Bourgeois en Carl Decaluwé bezochten de werkvloer van het VTI, waar ze ook tijd maakten voor een babbeltje met de leerlingen van de zevende specialisatiejaren. © WK
Redactie KW

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) brachten donderdagavond een bezoekje aan het VTI Brugge.

Tijdens het bezoek stonden de zevende specialisatiejaren ‘Restauratie Bouw’ en ‘Restauratie Meubelen’ centraal. De directie en opleidingsverantwoordelijken braken bij de erfgoedminister een lans voor het behoud van deze restauratieopleidingen. “Door de hervorming van het secundair onderwijs wordt het voortbestaan van beide zevende specialisatiejaren bedreigd. Uit een studie van het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming zou ook blijken dat de doorstroming naar de arbeidsmarkt niet goed zit. Maar onze leerlingen die de specialisatiejaren volgen, vinden na hun opleiding snel werk in de sector”, zegt Frank Reilhof, technisch adviseur van het VTI. De vakschool pleit daarom voor het behoud van de specialisatiejaren. “Er is immers een grote nood aan gespecialiseerde stielmannen voor het onderhoud van ons culturele erfgoed. Zeker ook in Brugge, dat een bijzonder rijk patrimonium heeft. In West-Vlaanderen zijn we bovendien nog de enige school die deze restauratieopleidingen aanbieden.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier