Pionier van taaluitwisselingsproject Sint-Jan Berchmansmiddenschool in de bloemetjes gezet

Christine Defossez, samen met pedagogisch directeur Philippe Vercoutere, wordt omringd door de collega's leerkrachten van Avelgem en Moeskroen en Chris Boderé, directeur middenschool. © JMA
Redactie KW

Al 25 jaar steken leerlingen van de middenschool de taalgrens over om te verbroederen met het Collège St.-Marie uit Moeskroen.

Dit jaar was het voor de 25ste keer de beurt aan Moeskroen om met hun eerstejaars naar Avelgem te komen. Het werd een feestelijk gebeuren waarbij mevr. Christine Defossez, leerkracht Nederlands uit Moeskroen, in de bloemetjes werd gezet. Zij was immers de pionier van dit gebeuren samen met de hr. Willy Holvoet, inmiddels oud-leerkracht van de middenschool.

Wat begon met enkele uitwisselingsactiviteiten tussen beide leerkrachten, is intussen uitgegroeid tot een stevig project tussen beide scholen. Leerlingen brengen in praktijk wat ze in de klas hebben geleerd en daarvoor hoef je niet steeds een verre reis te ondernemen of groots opgezette campagnes organiseren.

les garçons vs. les filles

De dag werd tot in de puntjes voorbereid door de werkgroep Frans: via enkele mails heen en weer tussen leerlingen van de beide scholen, leren duo’s leerlingen elkaar beter kennen. Tijdens de dag zelf volgen dan taalspelletjes en gezelschapsspellen, gevolgd door een muziekevenement waarbij ‘les garçons’ het moeten opnemen tegen ‘les filles’.

Een en ander kadert volledig in de visie van de middenschool om jongeren mondiger te maken in vreemde talen. Naar werkgelegenheid, vervolgonderwijs en toekomstmogelijkheden kan dit tellen. Zo worden sedert dit schooljaar in het tweede jaar van de middenschool niet-taalvakken in het Frans aangeboden (= CLIL: Content and Language Integrated Learning).

Voor mevr. Defossez was deze 25ste ontmoeting wel heel speciaal want zij gaat straks (in de loop van volgend schooljaar) met pensioen. Trots mag ze wel zijn, want haar initiatief is nog steeds springlevend en gaat vast nog een mooie toekomst tegemoet.

(JMA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier