Pieter Pattyn volgt Frank Claerhout op als volwassen begeleider van Chiro Korneelke

Links Frank Claerhout en rechts Pieter Pattyn in het gebouw aan de Papeyelaan, dat voorlopig dit jaar gebruikt wordt terwijl de verbouwingswerken aan het lokaal aan de Luingnestraat aan de gang zijn. De lokalen aan de Papeyelaan werden opgefrist en geschilderd. © EDB
Redactie KW

Pieter Pattyn is dit jaar mee gestart als volwassen begeleider (VB) bij de Chiro in Aalbeke. Hij werkt een jaartje samen met Frank Claerhout die zijn zesde en laatste jaar als VB bezig is en neemt volgend werkjaar volledig over.

Frank Claerhout (43) wil na zes jaar ophouden met zijn taak als VB bij de Aalbeekse Chiro. “De combinatie met mijn job als productiemanager bij DL Chemicals en met nog andere bezigheden is heel intens”, zegt hij. Bij Frank, die in Zulte vijf jaar KSA-leider was vroeger, begon het te kriebelen om zich te engageren op een bezoekdag tijdens het eerste kamp van zijn dochter.

“Het tweede jaar zijn we gewoon mee geweest op kamp met de kookploeg”, vertelt Frank. “Tussen pot en pint, in een héél klein keukentje, werd er geopperd dat ik wel een geschikte VB zou zijn en ik had laten vallen dat ik dat wel zag zitten. De laatste dag van het kamp kwamen twee leiders me vragen of ik echt hun VB wou worden, want de vorige mensen hadden al aangegeven dat ze er mee wilden stoppen.”

Samenwerken

Pieter Pattyn (37) werkt als coördinator dispatching bij Aspiravi en houdt van minivoetbal en squash. Hij zat vroeger zelf in de Chiro in Lauwe, van waar hij afkomstig is, en woont samen met Mathilde Vangeel in Aalbeke. “Onze dochter komt al het tweede jaar naar Chiro Aalbeke en onze zoon start volgend jaar. Ik had altijd een goede band met de Chiro”, klinkt het.

Als er iets te doen is, is Pieter vrijwel altijd van de partij. “Dat hadden wij ook opgemerkt en toen we Pieter vroegen om de nieuwe VB te worden, heeft hij niet lang moeten nadenken”, lacht Frank.

Bivak 2021

Pieter was ergens wel blij dat ze hem vroegen. Hij overliep met de groepsleiding nog eens wat er over een jaar moet gebeuren en welke activiteiten er te doen waren. Na één goed gesprek was hij helemaal overtuigd. Hij probeert naar de leidingsvergaderingen en naar de start of het einde van de Chironamiddag op zondag te komen.

Dit jaar werken Frank en Pieter nog samen en verdeelden ze al enkele taken. Pieter trok zich het meeste aan van de fuif van vorig weekend. Voor de zoektocht naar een bivakplaats voor 2021 zocht Pieter locaties en Frank regelde het vervoer. Tijdens leidingsvergaderingen geeft een VB de aanzet tot het doorhakken van knopen. “Ze moeten er natuurlijk zelf uitkomen“, aldus Pieter. “Het is vooral belangrijk dat de leiders iemand hebben op wie ze kunnen terugvallen.”

“Het is belangrijk dat de leiders iemand hebben op wie ze kunnen terugvallen” – Pieter Pattyn

“Voor de ouders is het een hele geruststelling als er een volwassen begeleider is”, stelt Frank. “Ook op kamp zien we dat de link tussen ouders en volwassenen in de kookploeg cruciaal is.” Frank blijft zich wel engageren als voorzitter van de vzw Chiro LokAal, die bouwheer is voor het nieuwe Chirolokaal en daar ook alle werken coördineert. “We mogen de werking van de Chiro eigenlijk niet belasten met de bouw”, stelt hij.

Frank nam ook al een nieuw engagement op. “Mijn jongste is ingestapt in freinetschool ‘t Vier en daar zit ik samen met mijn vrouw Charlotte Vandevennet in de financiële werkgroep voor de vzw. Het plezier waarmee de mensen de school opgestart hebben, inspireert me om ook voor een stuk deel uit te maken van dat project“, besluit Frank.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier