Ouders moesten toch weer kamperen bij Torhoutse school De Revinze

Er was veel volk bij vbs De Revinze vrijdagavond en -nacht, om te anticiperen op de inschrijvingen. © foto Kurt
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Vorig jaar werd er voor het eerst sinds 2013 niet gekampeerd bij het inschrijvingsmoment in vbs De Revinze, op de wijk Don Bosco. Vorig weekend bleek dat echter wél weer nodig om een plaatsje te verzekeren voor het volgende schooljaar.

Tijdens een infomoment vorige week bleek al snel dat er meer nieuwe kandidaten waren dan beschikbare plaatsen bij vbs De Revinze. Het gevolg was dat heel wat ouders eieren voor hun geld kozen en op vrijdag al paraat stonden voor het inschrijvingsmoment… om 8 uur zaterdagmorgen. De laatste ouders die een van de begeerde 25 plaatsen konden verzekeren, arriveerden vrijdag even voor middernacht. De school liet de aanwezige ouders overnachten in een zaal en om 8 uur ‘s ochtends konden ze effectief de inschrijving afronden. Vorig jaar was er nog tevredenheid omdat er voor het eerst sinds 2013 niet gekampeerd werd. Toen kwam dat echter door het lager aantal kandidaten. Nu er zich weer meer kandidaten aanboden, kwam het oude pijnpunt weer boven.

“Natuurlijk betreuren we dat er mensen moesten kamperen in school, ook al is het allemaal heel rustig verlopen”, klinkt het bij Els Lingier, die begin augustus directeur werd in opvolging van Patrick Adam. “Eigenlijk is het simpel. Voor het geboortejaar 2017 zijn er 50 beschikbare plaatsen en er zijn meer kandidaten. Dat zagen we aanvankelijk niet aankomen, want maandagmiddag waren er nog maar twaalf mensen met interesse. Dat aantal bleef vorige week echter stijgen, tot duidelijk werd dat we niet voor alle kinderen een plaats zouden hebben. Met onze 514 kinderen – héél veel voor een wijkschool – is de maximumcapaciteit sowieso bereikt. Er is dan ook geen enkel vrij lokaal meer. Ook met een ander systeem, zonder kamperende mensen in de school, zouden we dus ouders moeten teleurstellen.”

Systeem is te duur

“Toch willen we in de toekomst heel graag met een digitaal systeem werken, zodat het kamperen straks definitief verleden tijd is”, klinkt het nog bij Els Lingier, die al volop nadenkt in functie van volgend schooljaar. “Het huidige systeem kost 3.600 euro en dat zou een te grote investering zijn. Bovendien werden we pas heel laat ingelicht over het beschikbare systeem, te laat om het nu al te kunnen inzetten.”

“We hopen dan ook dat er vanuit de overheid een goed digitaal systeem komt, dat strookt met het inschrijvingsdecreet dat nog moet goedgekeurd worden. En dat het financieel haalbaar wordt voor onze school natuurlijk, want nu was de subsidie toch ontoereikend voor zo’n grote investering.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier