Ouders kamperen al van zondagavond in Roeselare om plaatsje te bemachtigen in school

Redactie KW

Ouders kamperen al van zondagavond aan basisschool Lenteland in Roeselare in de hoop om hun kind er te kunnen inschrijven. Ook in Rumbeke wordt verwacht dat de ouders er vroeg bij zijn voor een plaatsje in basisschool De Verrekijker. Alles heeft te maken met de capaciteitsproblematiek waar Roeselare mee te kampen heeft.

Maandag 2 maart om 8 uur beginnen de inschrijvingen voor het gemeenschaps- en katholiek onderwijs in Roeselare. Heel wat ouders willen graag hun kind in de school naar voorkeur inschrijven en hebben daar veel voor over, kamperen indien nodig. Zo zijn de eerste kampeerders zondagavond al gespot aan basisschool Lenteland. De eerste tent stond er al van zondagnamiddag. Het aantal plaatsen is er beperkt tot 50.

Voor het gemeenschaps- en katholiek onderwijs in Roeselare geldt nog steeds dat wie eerst komt, eerst maalt. De stedelijke scholen werken sinds vorig jaar volgens een aanmeldingsprocedure waarbij de dichtste kandidaten voorkeur krijgen. “Op die manier hadden we 70 aanmeldingen voor Stedelijke Basisschool De Vlieger in Rumbeke. We hebben maar 50 plaatsen in die school, waarbij broertjes en zusjes nog voorrang hebben, dus hebben we 20 mensen moeten ontgoochelen. Die moeten nu dringend op zoek naar een andere school in de buurt”, aldus Mark Develtere, directeur coördinatie van de scholengemeenschap in Roeselare.

Oneerlijk

Die komen dan in een van de twee andere netten in Roeselare terecht, met kampeertoestanden als gevolg. “Het is geen eerlijk systeem”, vertelt Jan Bogaert van basisschool De Verrekijker in Rumbeke. “Mensen die voor onze school kiezen, kunnen zo misschien ontgoocheld worden omdat iemand van bv. De Vlieger er ook nog tussen komt. Het ideale zou drie gelijke systemen zijn, maar dat is momenteel onmogelijk te regelen.”

“In het verleden zagen we al kampeertoestanden bij De Vlieger, maar door de aanmeldingsprocedure zal het probleem zich verleggen. Naar bijvoorbeeld De Verrekijker of Lenteland en dat is schrijnend en moeten we in de toekomst vermijden”, aldus Mark Develtere nog.

(TD)

Lees ook meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier