Oplossingen in zicht voor Torhoutse kinderopvang

Schepen van Kinderopvang Rita Dewulf met natte voeten op de bouwwerf van het kinderopvangverblijf-in-aanbouw op de gronden van apotheker Mattijs Devriese op de wijk Don Bosco. Links de nieuwbouw en op de achtergrond de kerk van Don Bosco in de Revinzestraat. © Foto JS
Johan Sabbe

Januari 2018 lijkt in Torhout wel de Maand van de Kinderopvang te zijn. Op maandag 15 januari start het kinderdagverblijf Mezennestje met een halfjaar vertraging aan zijn nieuwbouwproject op de hoek van de Oostendestraat met de Sint-Rembertlaan. En net nu is er ook een oplossing in zicht voor de uit zijn voegen barstende buitenschoolse kinderopvang op de wijk Don Bosco. Schepen van Kinderopvang Rita Dewulf haalt opgelucht adem.

Eerst de problematiek van de buitenschoolse kinderopvang op Don Bosco. Daar heeft naast de door de stad georganiseerde opvang in het IBO Jabedabedoe in de Pastoriestraat zowel opvang voor borelingen tot en met 3-jarigen als voor 2,5- tot en met 12-jarigen plaats. Dat gebeurt in de voormalige, totaal verouderde gebouwen van de wijkschool die het GO!-onderwijs langs de Revinzestraat heeft gehad. Maar de grond en de gebouwen zijn in 2016 aangekocht door apotheker Mattijs Devriese, die er een moderne zorgcampus wil realiseren, waar verschillende medische en paramedische beroepen uitgeoefend kunnen worden en waarop ook de bouw van een apotheek voorzien is. De ouders van de kinderen voor wie er in de oude panden nog tot eind juni opvang gegarandeerd is, sloegen de voorbije weken in paniek, omdat ze vrezen dat ze na de komende zomer er niet langer een beroep op de kinderopvang zouden kunnen doen. Dat naderende onheil is nu evenwel afgewend, tot grote opluchting én door toedoen van schepen Rita Dewulf.

Wellicht containerlokalen

“Voor het kinderdagverblijf voor de jongens en meisjes onder de 3 jaar wordt er momenteel op het genoemde domein van apotheker Devriese een nieuwbouw opgetrokken, die tegen de zomer klaar zou moeten zijn”, aldus de schepen. “Voor alle duidelijkheid: dat gebeurt niet door de stad, maar is een privé initiatief. De paniek bij een aantal ouders betrof de buitenschoolse opvang voor de 2,5- tot en met 12-jarigen. Welnu, op dat vlak is er sinds enkele dagen ook een oplossing in zicht. Bij de verkoop van de gronden en gebouwen van het GO!-onderwijs aan Mattijs Deviese heb ik erop gehamerd dat er een specifieke passage in de verkoopakte opgenomen zou worden, met name dat er binnen de tien jaar vanaf het verlijden van de akte op het bewuste perceel een kinderdagverblijf (0-3 jaar) én een buitenschoolse kinderopvang (2,5-12 jaar) uitgebouwd en uitgebaat zou worden. Dat eerste is in aanbouw en stelt dus geen problemen meer en voor dat tweede heeft Mattijs nu beloofd om zo snel mogelijk een oplossing te realiseren. Rekening houdend met de blijvende nood aan buitenschoolse kinderopvang engageert hij zich ertoe om ten volle mee te werken aan de uitbouw ervan. Wellicht eerst via een tijdelijke oplossing door het huren of kopen van containerlokalen. Of onder de vorm van alternatieve financiering in overleg met een solide kandidaat voor de uitbating van die buitenschoolse kinderopvang. De ongeruste ouders zullen niet in de kou blijven staan.”

“Los hiervan blijven we met de stad op zoek gaan om het capaciteitsprobleem van de stedelijke naschoolse opvang op Don Bosco op te lossen. Zoals bekend, barst Jabedabedoe uit zijn voegen en dit niettegenstaande de perfecte samenwerking met vrije basisschool De Revinze voor het gebruiken van elkaars lokalen. Er zijn onderhandelingen bezig met diverse partners, onder meer met de vzw Parochiale Werken en deken Michel Roggeman en het schoolbestuur van vbs De Revinze. Ook de bestemming van de oude pastorie wordt grondig onderzocht.”

Huis Moens tegen de vlakte

Intussen heeft het kinderdagverblijf Mezennestje ook goed nieuws te melden, want het langverwachte nieuwbouwproject kan starten. Dat kinderdagverblijf, als vzw opgericht in oktober 1973, telt momenteel twee vestigingsplaatsen: ene langs de Revinzestraat met 36 plaatsen voor kinderen tot en met 3 jaar en ene op de hoek van de Oostendestraat met de Sint-Rembertlaan met nog eens 20 plaatsen. Die tweede, recente opvanglocatie bevond zich tot ruim een halfjaar geleden in het vroegere huis van Jozef Moens, die in 1973 aan de wieg van ‘t Mezennestje stond. Hij was de eerste secretaris van de vzw en werd daarna voorzitter. Op 16 december 2006 is hij op 88-jarige leeftijd gestorven. De twintig kinderen die er opvang genoten, zijn net vóór de zomer van 2017 naar een grote woonst op het einde van de Filips Van Kleefstraat verhuisd, een zijweg van de Aartrijkestraat, want het huis Moens zou in principe een halfjaar geleden al tegen de vlakte zijn gegaan.

Vzw Rembertziekenhuis steunt

“Die sloop werd echter uitgesteld, omdat we de voorbije maanden plots de kans zagen om het financiële plaatje voor ‘t Mezennestje serieus te optimaliseren”, zegt voorzitter van de vzw Bart Naeyaert, tevens gedeputeerde. “We hadden weliswaar al de toezegging van bijna 1,3 miljoen euro subsidies vanwege het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA), maar aangezien de nieuwbouw zowat het dubbele zal kosten, hebben we als kleine vzw nog extra steun gezocht én gevonden bij de vzw Sint-Rembertziekenhuis, die met een aanzienlijke financiële inbreng over de brug is gekomen. Die besprekingen hebben tijd gevergd, vandaar de vertraging van het project. Maar nu kunnen we alles realiseren zonder financiële risico’s voor vzw Mezennestje. Overigens: de nieuwbouw wordt opgericht op grond van de aan het ziekenhuis en de naburige serviceflats verbonden vzw’s.”

Voor alle duidelijkheid: de kinderen die in de vestiging van de Revinzestraat opvang krijgen, blijven daar tot de nieuwbouw af is en opengaat. Dan zal het nieuwe gebouw plaats bieden aan in totaal 56 jongens en meisjes, de som van de capaciteit van de twee nu nog aparte vestigingsplaatsen.

Nieuwbouw af tegen mei 2019

“Op maandag 15 januari start de afbraak van het huis Moens om plaats te maken voor de nieuwbouw”, zegt Dirk Mattheus, de ijverige secretaris van vzw Mezennestje. “Dat is net aan de overzijde van de bloemenzaak Orchidee. Ook de parking die zich daar nu nog bevindt, zal deels door de moderne nieuwbouw ingenomen worden. Op basis van de voorziene 250 werkdagen voor de bouwwerkzaamheden, zou het project tegen mei 2019 af moeten zijn. Maar je weet nooit hoe het loopt. De weersomstandigheden spelen sowieso een grote rol.”

Het huis Moens (links) gaat maandag tegen de vlakte. V.l.n.r. Bart Naeyaert (voorzitter Mezennestje), Dirk Mattheus (secretaris) en Delphine Vervaeke (eindcoördinator).
Het huis Moens (links) gaat maandag tegen de vlakte. V.l.n.r. Bart Naeyaert (voorzitter Mezennestje), Dirk Mattheus (secretaris) en Delphine Vervaeke (eindcoördinator).© Foto JS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier