Opleidingscentrum in Brugse industriezone breidt uit naar voormalige Citroën-garage

Vanaf volgend schooljaar springt het CLW ook op de kar van het duaal leren. © WK
Redactie KW

Het Centrum voor Leren en Werken (CLW) van VTI Brugge kocht onlangs het naastgelegen garagebedrijf van Citroën, dat al sinds 2014 leegstond.

Behalve bureaus komen er ook nieuwe praktijkruimtes voor de beroepsopleidingen Verkoop, Schilder, Elektriciteit en Hovenier. “De leerlingen uit de verkoop zullen de vroegere toonzaal inpalmen, rond het gebouw gaan onze toekomstige hoveniers zelf tuintjes mogen aanleggen. Op die manier krijgt deze industriezone wat meer kleur”, zegt coördinator Martine Depondt.

plaatsgebrek

Het opleidingscentrum in het Waggelwater kampt volgens Depondt al een hele tijd met plaatsgebrek. “Jaar na jaar breiden we verder uit. Ook dit schooljaar weer zijn er in één klap 22 leerlingen bijgekomen, ons CLW zit dus duidelijk nog altijd in de lift“, klinkt het.

Martine Depondt dankt dat onder meer aan de aanpak. “Strafstudie bestaat hier niet, proefwerken al evenmin. Maar een leerling die spijbelt, die boekt ook geen vooruitgang.”

En vier leerlingenbegeleiders voor 258 leerlingen: de traditionele scholen moeten het doorgaans met heel wat minder stellen. “Onze aanpak is dus heel persoonlijk, we dragen zorg voor elke leerling. Het modulair systeem met graadklassen laat bovendien toe om op eigen tempo te werken en we werken ook bewust in kleine groepen”, aldus Martine.

Schoolmoe maar niet leermoe

De leerlingen in het CLW zijn veelal schoolverlaters. “Dat jongeren schoolmoe zijn, wil evenwel niet zeggen dat ze daarom ook leermoe zijn. Meestal hebben ze het gewoon een beetje gehad met het klassieke onderwijs, wij zien het hier dus als onze taak om ze toch weer goesting te doen krijgen om naar school te komen. En dat lukt: binnenkort worden hier weer een dertigtal diploma’s secundair onderwijs uitgereikt aan drop-outs die anders met lege handen waren achtergebleven”, besluit Martine Depondt.

Vanaf volgend schooljaar springt het CLW trouwens ook op de kar van het duaal leren. Het opleidingscentrum stapt dan in een proefproject met de nieuwe richtingen Koetswerk en Lassen-constructie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier