Opening academiejaar Kulak in teken van Eerste Wereldoorlog

Redactie KW

Dat werd kracht bijgezet door de Amerikaanse prof. dr. Jay Winter, die de Eerste Wereldoorlog als vakgebied heeft, een eredoctoraat te schenken tijdens de openingsplechtigheid in de Kortrijkse Schouwburg.

Deze namiddag vond de traditionele stoet plaats met campusrector Marc Depaepe en rector Rik Torfs. (Foto JVGK)

“Herdenken gebeurt sowieso in het heden en zegt noodzakelijkerwijze meer over wie herdenkt dan over wat herdenkt wordt”, opende vice-rector Marc Depaepe zijn kritische betoog waarin de herdenking van de Eerste Wereldoorlog een prominente plaats had.

Depaepe riep op om kritisch om te gaan met die herdenking. “Omdat erfgoed- en herinneringseducatie, alsook -industrie eenzijdig dreigt te dicteren wat en hoe wij moeten herdenken.”

In dat kader, alsook in het kader van 50 jaar Kulak, werd een eredoctoraat uitgereikt aan dr. Jay Winter. De Amerikaan, die studeerde aan Yale University, les gaf aan Cambridge, en aan de wieg lag van het museum Historial de la Grande Guerre in Péronne, wijdde zijn leven aan een transnationale metareflectie op de oorlog.

Winter wordt gedreven door de dood van vele familieleden in de Tweede Wereldoorlog. “Daarover kan ik dus niet objectief schrijven, dus met mijn werk over WOI probeer ik zo dicht mogelijk te komen”, aldus Winter die trots was op zijn eredoctoraat, dat hij zo dicht bij het front mocht ontvangen.

Met die insteek opende Marc Depaepe, die de eer kreeg van rector Rik Torfs, het 50ste academiejaar van de West-Vlaamse KULeuven campussen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier