Openbare bibliotheek Kortrijk start Open Leercentrum en Biblabo

Redactie KW

De Openbare bibliotheek Kortrijk is één van de 21 laureaten van veranderwijs.nu, een nieuw platform van de Koning Boudewijnstichting dat individuen, verenigingen en organisaties bij elkaar wil brengen rond onderwijsvernieuwing.

Zij deden een oproep naar Vlaamse pioniers uit de sector met inspirerende ideeën en projecten rond dit thema. ‘Biblabo’, het project van de Kortrijkse bib, werd gekozen uit maar liefst 208 projectvoorstellen. Vanaf september 2017 experimenteert bib Kortrijk met nieuwe manieren van leerondersteuning onder de noemer ‘Open Leercentrum’. Scholieren en studenten komen nu al volop schoolwerk maken en studeren in de bibliotheek. Klassen komen langs voor het ontlenen van boeken, een rondleiding op maat of een tabletzoektocht. Met het Open Leercentrum steekt de bibliotheek nog een tandje bij.

De Kortrijkse bib richt een belangrijk deel van haar publieksruimten in als Open Leercentrum met ruime medialabfuncties. Naast de publiekspc’s en wifi voorziening zal het publiek er gebruik kunnen maken van twee mediapc’s en ‘screen sharing’-technologie. Nieuwe digitale leermiddelen zoals 360 graden camera’s, actioncamera’s, Google VR-brillen worden ingezet voor scholen. Leerkrachten kunnen deze apparatuur gratis gebruiken voor hun klasprojecten. Parallel ontwikkelt de bib ook zelf een aantal nieuwe educatieve pakketten en trajecten rond o.a. digital storytelling en Google VR. Leerkrachten kunnen vanaf september ook verschillende bibliotheekruimtes reserveren voor educatieve doeleinden.

Het nieuwe Open Leercentrum omvat ook een belangrijk sociaal-educatief aspect. Leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs kunnen er buiten de schooluren terecht voor ‘Huiswerk@bib’. Dankzij de steun van de sponsors maken zij gratis gebruik van laptops, een ruim uitgeruste ‘instrumentheek’ en moderne screensharing technologie. Hiermee versterkt de bibliotheek ook het armoedebeleidsplan van de stad Kortrijk.

Voor de realisatie van dit project kan de bibliotheek rekenen op de steun van de Koning Boudewijnstichting, Cera Foundation, Barco, Cultuurconnect, Mediawijs.be en het @llemaal Digitaal stadsproject.

(Foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier