Oostends secundair onderwijs verloor 400-tal leerlingen

Redactie KW

Tussen 2008 en 2013 ging het aantal leerlingen in het secundair onderwijs in Oostende met een kleine 400 achteruit. Volgens de N-VA heeft dat veel te maken met een imagoprobleem van de stad Oostende. In onderwijskringen spreekt men ook over een ‘perceptieprobleem’ van Oostende, maar wordt op nog andere factoren gewezen, in het bijzonder op het dalend geboortecijfer.

Eerst de cijfers. Tussen het schooljaar 2008-2009 en het schooljaar 2012-2013 daalde het aantal leerlingen in het Oostendse secundair onderwijs van 6.188 tot 5.807, dus met 381. Het deeltijds onderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs zijn niet meegeteld. De daling doet zich vooral voor in het katholiek onderwijs, dat 422 leerlingen verloor en er 3.225 overhield, al gingen enkele katholieke scholen ook licht vooruit. Het GO! steeg met 41 leerlingen tot 2.582, maar ook binnen de GO!-scholen zijn stijgers en dalers te noteren. Recentere cijfers ontbreken, maar worden binnenkort verwacht, want de officiële telling in het onderwijs vindt op 1 februari plaats.

Schepen van Onderwijs Tom Germonpré antwoordde op de gemeenteraad van december, waar de N-VA het cijfer bekendmaakte. Tom Germonpré stelde toen dat enkele scholen het heel goed doen. “We stellen vast dat scholen die vernieuwen, zowel wat de infrastructuur als het aanbod betreft, en zo aansluiting vinden bij de samenleving, wel vooruitgang boeken. Wij van onze kant doen ons best om zoveel mogelijk projecten naar Oostende te halen en nieuwe investeringen op het vlak van onderwijs te ondersteunen.”

“Imagoprobleem”

“In beide netten gaan er scholen vooruit en achteruit. Maar de algemene tendens is dalend en dat heeft te maken met een imagoprobleem van Oostende. Ouders sturen hun leerlingen liever naar een veiliger, meer afgeschermde omgeving”, zegt N-VA-kopman Björn Anseeuw. “We zien een dubbele verschuiving. Oostende verliest zijn aantrekkingskracht als centrumstad en lokt minder leerlingen uit de regio. Daarnaast lopen ook veel leerlingen uit Oostende zelf niet langer in Oostende school. Er is een sterke verschuiving niet alleen naar Brugge, maar ook naar Gistel. Ouders zien Oostende niet als stad waar ze hun kinderen willen zien opgroeien. De stad moet de verantwoordelijkheid niet afschuiven op de scholen zelf, die niet genoeg zouden investeren. De stad moet werken aan een veelheid aan maatregelen om het imago te verbeteren.”

Dalend geboortecijfer

Xavier Defrancq, algemeen directeur van de Scholengroep-aan-Zee van het GO!, wijst het dalende geboortecijfer aan als hoofdoorzaak van het dalend leerlingenaantal in het Oostendse secundair onderwijs. “Wij zijn blij dat we desondanks ons leerlingenaantal op peil weten te houden”, zegt Defrancq. Gilbert Vanleenhove, voorzitter van de scholengroep Petrus & Paulus, die het Onze-Lieve-Vrouwcollege, het Sint-Jozefsinstituut, het Sint-Lutgardisinstituut en het VTI omvat, ziet de denataliteit ook als hoofdreden. “Daarnaast zien we, ondanks de vele inspanningen die de stad Oostende levert, dat bij heel wat ouders de perceptie leeft dat Oostende niet veilig is. We voelen heel sterk aan dat die perceptie meespeelt.”

“Wij hebben het moeilijk om gelijke tred te houden met het gemeenschapsonderwijs. Dat heeft wellicht te maken met de nieuwheid van heel wat infrastructuur bij het GO!”, aldus Vanleenhove. “Wij zijn bezig met een inhaaloperatie, maar verloren veel tijd door het afblazen van de plannen om scholen naar de vroegere campus Sint-Jozef van het AZ Damiaan te verhuizen. We moesten die plannen opbergen door de besparingen van de Vlaamse overheid. We zijn nu bezig met nieuwe plannen, zowel renovatie van bestaande sites als nieuwe zaken waar ik nog niets over kan zeggen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier