Ontwerp van overleden leerkrachte VTI Ieper krijgt definitieve plaats

Redactie KW

Leerlingen van de afdeling metaal van het Ieperse VTI hebben op vraag van het echtpaar Willy Vandenabeele en Marleen Cardoen een heks gemaakt die in aanloop van de Heksenstoet permanent zal geplaatst worden in hun tuin.

Het ontwerp van de heks was van Greta Blanckaert, meteen haar laatste opdracht. De leerkrachte plastische opvoeding overleed in de loop van dit schooljaar na een slepende ziekte.

Voor de vierde keer al houden Willy en Marleen deze Heksenstoet een open heksentuin. Er komen opnieuw allerhande heksen in houtskeletbouw, maar de blikvanger wordt wel degelijk de heks in plaatstaal. Het echtpaar bekostigde zelf alle materialen en liet de uitvoering over aan het Ieperse VTI waar hun zoon Kurt werkt.

“Mijn ouders hadden op vakantie in het Duitse Durbach een aantal foto’s genomen van heksen aldaar en met die foto’s ben ik naar mijn collega’s getrokken. Greta maakte de tekening en Georges Desmadryl, collega lassen, zorgde mee voor de uitvoering samen met de leerlingen.”

Op de opendeurdag van pinkstermaandag wordt de heks voor het eerst getoond aan het publiek. “Momenteel staat in onze lasserij de ruwe versie. Na de opendeurdag gaan we de heks galvaniseren en poederlakken. Op 16 juli dan krijgt de heks een definitieve plaats in de tuin van mijn ouders.”

(MD/EF)

>> De heksenstoet zelf gaat uit op zondag 26 juli