Onthaalonderwijs voor anderstaligen beschikt over 78 extra leerkrachten

© Benny Proot
Redactie KW

Ruim 680 anderstalige nieuwkomers krijgen op dit moment onthaalonderwijs voor anderstaligen in het gewoon secundair onderwijs in West-Vlaanderen.

Daarvoor zijn er 78 bijkomende leraren ingezet. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits bekend gemaakt tijdens haar bezoek aan enkele OKAN-klassen in het Technisch Instituut Heilige Familie in Brugge.

Sinds het begin van het schooljaar is het aantal anderstalige nieuwkomers in het gewoon secundair onderwijs in West-Vlaanderen meer dan verdubbeld. In Brugge woonde minister Crevits een les bij en ontmoette ze directies en leerkrachten. Ze maakte er eveneens kennis met de vzw Integraal die nauw samenwerkt met de school. Meer dan 200 vrijwilligers bieden er onder meer studie- en huiswerkbegeleiding aan (kans)arme of anderstalige kinderen en jongeren uit het lager, secundair en hoger onderwijs.

In Vlaanderen bestaat in het secundair onderwijs OKAN, dat is onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers. Het onthaalonderwijs heeft tot doel anderstalige leerlingen die recent in Vlaanderen zijn aangekomen gedurende één schooljaar op te vangen en hen zo snel mogelijk Nederlands te leren. Nadien kunnen ze les volgen in de studierichting die het beste bij hun talenten aansluit. Om dat traject goed te begeleiden kunnen scholen een beroep doen op vervolgcoaches. Zij ondersteunen anderstalige nieuwkomers tijdens en na de overstap naar het gewoon onderwijs.

Bijna 20 nieuwe aanvragen van scholengemeenschappen voor OKAN goedgekeurd

De voorbije maanden zijn er heel wat vluchtelingen naar ons land gekomen. Leerplichtige kinderen van vluchtelingen moeten binnen de 60 dagen in een school worden ingeschreven. De komst van de vluchtelingen heeft een effect op het aantal onthaalleerlingen, zeker in die steden en gemeenten met collectieve opvangcentra en plaatselijke opvanginitiatieven.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft het OKAN-aanbod in het secundair onderwijs onlangs uitgebreid. Er zijn bijna 20 nieuwe aanvragen van scholengemeenschappen voor OKAN goedgekeurd en er komen nog nieuwe aanvragen binnen. Alles samen bieden nu een 50-tal scholengemeenschappen in Vlaanderen OKAN aan. In West-Vlaanderen zijn er dat 10, waarvan 5 sinds dit schooljaar.

In West-Vlaanderen volgen er op dit moment ruim 680 anderstalige nieuwkomers onthaalonderwijs in het gewoon secundair onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs heeft vandaag een bezoek gebracht aan enkele OKAN-klassen in het Technisch Instituut Heilige Familie. In West-Vlaanderen volgen er op dit moment ruim 680 anderstalige nieuwkomers onthaalonderwijs in het gewoon secundair onderwijs. In de aanvangsperiode is er vooral aandacht voor onthaal, kennismaking en het welbevinden van de leerlingen. De leerlingen hebben verschillende nationaliteiten en schoolse achtergrond. Daarna wordt er gestart met het aanleren van het Nederlands en het geven van vorming.

Bijzonder is de goede samenwerking met Welzijnsschakel Integraal vzw in Brugge. Heel wat vrijwilligers bieden onder meer studie- en huiswerkbegeleiding aan (kans)arme of anderstalige jongeren uit het lager, secundair en hoger onderwijs. Tijdens de zomerschool krijgen anderstalige nieuwkomers Nederlandse les en taalbegeleiding zodat zij vlot kunnen starten aan het schooljaar. De school maakt ook gebruik van lokalen van de vzw als thuis voor enkele OKAN-klassen.

“In het belang van de integratie van anderstalige nieuwkomers zorgen zo’n 78 leraren in West-Vlaanderen elke dag opnieuw voor kwaliteitsvol secundair onthaalonderwijs voor anderstaligen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. “Het aanbod bestaat hoofdzakelijk uit het leren van het Nederlands en vorming. Dankzij dit onthaalonderwijs kunnen de anderstalige leerlingen nadien lessen volgen in het gewoon secundair onderwijs met het oog op goede kansen voor hun toekomst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier