Onderzoek Vives : drie op vier consumenten klaar om insecten te eten

Redactie KW

Drie op de vier mensen, om precies te zijn 73,4 procent, zijn bereid om in de toekomst insecten te eten.

Dat blijkt uit een enquête van Hogeschool Vives, Campus Roeselare, waaraan 833 mensen deelnamen. De bevraging werd georganiseerd in het kader van de Dag van de Wetenschap op 22 november.

De onderzoeksgroepen Dier en Voedingsmiddelentechnologie van het Vives-expertisecentrum Agro- en Biotechnologie stelden in Roeselare enkele van hun activiteiten tentoon. Naast het zien, horen en voelen van de ‘lijst van tien eetbare insecten’, kon de bezoeker ook enkele resultaten ruiken en proeven. Zo werd een hamburger gemaakt waarin meelwormen verwerkt zaten en tomaat-garnaal maar met wasmotlarven die duidelijk zichtbaar waren.

Ruim de helft van de mensen die insecten willen eten, zegt dat ze de dieren liever onzichtbaar verwerkt zien. Ruim een derde heeft geen bezwaar om insecten in hun geheel op eten.

Voor Vives toont het onderzoek aan dat de consument klaar is om insecten te eten als bron van eiwitten. “Maar een echte doorbraak van de insectensector wordt pas verwacht wanneer het aantal arbeidsuren bij de kweek naar beneden wordt gebracht. Automatisatie bij opschaling van de kweek is dan ook een van de speerpunten van de Vives-onderzoeksgroep Dier en Zorg. Sinds enkele jaren wordt daarvoor samengewerkt met het provinciale kenniscentrum Inagro”, aldus Vives.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier