Onderwijsvakbonden delen salami uit tijdens protestactie

Het gemeenschappelijke vakbondsfront voerde actie aan de gebouwen van Vives in Torhout. Rechts woordvoerder Bert Feys. © Foto JS
Johan Sabbe

Maandagavond hebben de onderwijsvakbonden aan de gebouwen van de lerarenopleiding Vives in Torhout actie gevoerd tegen de nieuwe, geplande besparingen van de regering-Michel. Ze vrezen dat de pensioenen van de leerkrachten met 15 tot 20 % afgekalfd zullen worden.

Het protest door het gemeenschappelijke vakbondsfront COC, COV, ACOD en VSOA had plaats bij de start van de eerste van de vijf Nachten van het Onderwijs. De Vlaamse overheid nodigt alle geïnteresseerden uit om op die bijeenkomsten van gedachten te wisselen over verfrissende ideeën voor het onderwijs van morgen.

Hoofden met sneetjes salami

De vakbonden hadden de hoofden van enkele toppolitici nagemaakt en er plakjes salami opgeprikt, klaar om de fijne vleeswaren aan de passanten uit te delen. “Na de facturen die alle gezinnen doorgeschoven kregen, de indexsprong en de verhoging van de pensioenleeftijd worden de pijlen nu gericht op de ambtenaren”, aldus Veldegemnaar Bert Feys, provinciaal vrijgestelde van de Christelijke Onderwijscentrale COC. “Het onderwijspersoneel wordt daarbij allerminst gespaard. We delen salami uit om te hekelen dat de federale regering het vlees bij de werknemers in het algemeen en het onderwijspersoneel in het bijzonder sneetje na sneetje wegsnijdt. Dat moet ophouden, anders blijven er straks enkel geraamten over.”

Net als een ezelsstamp

De onderwijsvakbonden hameren erop dat de leerkrachten en alle andere personeelsleden uit het onderwijs recht hebben op waardering. “Niet alleen met woorden, maar ook met daden”, vervolgt Bert. “En hier knelt net het schoentje. De federale regering heeft maatregelen gecommuniceerd die drastisch ingrijpen op de pensioenen van de openbare sector en dus ook op die van het onderwijs. Als die uitgevoerd worden, daalt het pensioen van het onderwijspersoneel drastisch. Als dat een blijk van waardering is, dan begrijpen we het ook niet meer. We zijn niet alleen ongerust, maar tegelijkertijd bijzonder verontwaardigd. We voelen dit aan als een ezelsstamp.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier