Nu al op vliegreis vanuit Oostende: “Het zal op die ene dag niet komen”

Redactie KW

Ook in de luchthaven van Oostende vielen de laatste vrijdag – een schooldag dus – voor de herfstvakantie al heel wat gezinnen met kinderen te spotten. KW.be ging op reportage bij deze zogenaamde ‘luxeverzuimers’.

De herfstvakantie staat voor de deur. Vorig jaar werden op de laatste schooldag voor de vakantie al meer dan 8.000 onwettige afwezigheden geteld. Vandaag zullen naar schatting ook meer dan 8.000 leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs onwettig afwezig zijn om een dagje vroeger én goedkoper op reis te gaan. Sommigen spreken van 300 euro verschil.

Vanmorgen trokken we naar de luchthaven van Oostende. Hier alvast géén spoor van verscherpte controle door de politie. Tussen de vele reizigers die aanschuiven om in te checken voor Alicante, met vertrek om 12.45 uur, zien we ook enkele gezinnen met jonge kinderen aanschuiven.

“Kunnen ze die vrije dagen niet beter organiseren?”


Oostendenaar Glenn Lejon en zijn vrouw Els Decklerck vertrekken met zoon Thomas (14) met een gerust hart naar Benidorm. “Het VTI van Oostende heeft vandaag een vrije dag gepland. Wij hebben daarvan geprofiteerd om voor het weekend te vertrekken en toch 300 euro uit te sparen. Het zal op die ene dag niet komen!”

“De school en de overheid moeten dit door de vingers zien”

Nu al op vliegreis vanuit Oostende:


Koen Deklerck, monteur bij Car Glass Brugge, en zijn vrouw Shirley Verschaeve, vertrekken met zoon Mylan naar diezelfde Spaanse bestemming. “We vertrekken vandaag omdat het verschil met vertrek op maandag 300 euro bedraagt. Mochten we pas op maandag vertrekken, zijn we ook maar op maandag terug. We hebben de school gisteren laten weten dat we op reis gingen. De reactie was droog. Dylan is onwettig afwezig. Goed, we hebben recht op drie dagen onwettige afwezigheid. We maken daar geen misbruik van. We gaan maar één keer op reis. Persoonlijk vind ik dat de school en de overheid dit door de vingers moeten zien. Vakantiedagen kunnen beter geregeld worden. Het kan ook niet dat de prijzen stijgen omdat het vakantie is. Dan zouden er ook minder kinderen onwettig afwezig zijn.”

Nu al op vliegreis vanuit Oostende:


Ook Aartrijkenaar Sven Gryp en Tina De Laether uit Wachtebeke, ouders van Faith-Li (7) trekken naar hetzelfde vakantieoord. “We hebben geboekt in mei en normaal zou die vlucht naar Alicante ‘s avonds vertrekken. Twee weken geleden kregen we bericht dat de vlucht ‘s middags al vertrok. Ik ben naar de school gegaan en daar hebben ze aanvaard dat het een geval van overmacht is. Met een doktersbriefje hebben we de zaak geregeld. Dicht bij Benidorm, in Los Caballos, is een paardenasiel en daar gaan we een paard kiezen voor Faith-Li. Ik maak er geen probleem van dat Faith-Li een dagje school mist. De woensdag na het herfstverlof is er al een vakantiedag gepland. Hadden ze dat niet beter kunnen organiseren?”

Met dank aan de genaaide vinger van zoonlief

Nu al op vliegreis vanuit Oostende:


De familie Debreyne woont in Middelkerke. De zoon Pieter is dertien en hij had drie weken geleden een ongevalletje op school waarbij zijn vinger moest genaaid worden. “Vandaag is Pieter naar de dokter geweest om de draadjes te verwijderen en zo moest hij niet naar school. We hebben een doktersbriefje voor zijn afwezigheid. De reis hebben we veertien dagen geleden geboekt. Dankzij het ongevalletje van Pieter konden we drie dagen vroeger vertrekken en wat geld uitsparen! Een geluk bij een ongeluk!”

(FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier