Nu al minstens 118 kinderen uit 37 scholen besmet met salmonellabacterie

Het gaat om minstens 37 kleuterscholen en lagere scholen in West- en Oost-Vlaanderen. © iStock
Redactie KW

Minstens 118 kinderen en 37 scholen zijn ondertussen betrokken bij de salmonellabesmetting in West-Vlaanderen. Dat bevestigt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdagnamiddag. Er is een grondig onderzoek aan de gang naar de oorzaak van de besmetting, maar voorlopig zonder resultaat. De traiteur die maaltijden levert aan de scholen, blijft voorlopig gesloten.

Eerder deze week raakte bekend dat 14 jonge kinderen in het Sint Andriesziekenhuis in Tielt werden opgenomen met salmonellavergiftiging. Het ging om leerlingen tussen 4 en 11 jaar oud uit scholen in Pittem en Meulebeke. Al gauw werd duidelijk dat de bron van de besmetting gevonden moest worden bij een West-Vlaams cateringbedrijf dat maaltijden levert aan tientallen scholen in de regio. Donderdagavond besloot het federaal voedselagentschap (FAVV) om de traiteur uit Harelbeke tijdelijk te sluiten om verdere besmetting te voorkomen.

Nu blijkt dat de besmetting veel verder gaat dat de twee scholen in Pittem en Meulebeke. “Het gaat om minstens 37 kleuterscholen en lagere scholen in West- en Oost-Vlaanderen“, bevestigt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. “We gaan ervan uit dat de kinderen vorige week donderdag of vrijdag besmet werden via de schoolmaaltijden.”

Cijfer kan nog stijgen

Een zestigtal kinderen ging naar het ziekenhuis met de symptomen van salmonella, anderen gingen langs bij de huisarts. Bij 37 van die kinderen is ook met zekerheid bevestigd dat het om salmonella gaat. “We verwachten dat het cijfer in de loop van de dag nog kan stijgen”, aldus Moonens. Het CLB verzamelt alle meldingen om de besmetting in kaart te brengen.

Men sluit verdere besmettingen niet uit. De traiteur levert ook maaltijden aan OCMW’s en andere instellingen, maar voorlopig zijn daar nog geen gevallen van besmetting bekend. Joris Moonens: “We starten nu met het onderzoeken van de stoelgang van het personeel van de traiteur die levert aan de scholen. Zo willen we uitsluiten dat producten bij de traiteur besmet zijn geraakt via een personeelslid.”

Want als bepaalde grondstoffen bij de traiteur besmet waren, valt niet uit te sluiten dat ook andere producten of materialen bij de traiteur besmet zijn. “Daarom namen we niet enkel stalen van de voedingswaren, maar ook van de installaties en toestellen van de traiteur”, vertelt Dorine Van Geert, woordvoerder van het FAVV.

Traiteur blijft gesloten

De traiteur blijft ondertussen gesloten. Een gespecialiseerde firma staat in voor de grondige reiniging van het bedrijf. Pas wanneer de oorzaak van de besmetting bekend én verholpen is, kan het FAVV beslissen dat de traiteur weer open mag. Dit zou ten vroegste volgende week zijn.

De instanties vragen aan alle ouders en scholen om nieuwe gevallen te melden bij hun CLB. Die zorgen voor de centralisatie van de gegevens.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier