Nog geen beslissing over mogelijke sluiting van lerarenopleiding in Tielt

Staat het hoger onderwijs in Tielt op de helling ? (GF)
Redactie KW

De rationalisering van het hoger onderwijs zal ook mogelijke gevolgen hebben in Tielt, waar sinds mensengeheugenis de ‘lerarenopleiding’ van de hogeschool Vives is gevestigd.

Volgens CD&V’er Vincent Byttebier, die het onderwerp donderdag op de gemeenteraad aankaart, bestaat de kans dat bij de herschikking van het hoger onderwijs de campus Tielt van de hogeschool Vives verdwijnt.

“In de vroegere Katho-afdeling in de Beernegemstraat worden opleidingen bachelor in het kleuter- en lager onderwijs en enkele vervolgopleidingen aangeboden”, zegt Vincent Byttebier. Goed voor 380 studenten in het dagonderwijs, een duizendtal in afstandsonderwijs.

Onderwijsaanbod centraliseren

“Binnen hogeschool Vives zou echter worden beslist om vanaf 2016 de campus af te bouwen en uiteindelijk definitief te sluiten. Het onderwijsaanbod van Vives zou in Brugge en Kortrijk worden gecentraliseerd, in de campussen in Oostende, Torhout en Roeselare zouden nog een klein onderwijsaanbod overblijven. Campus Tielt zou volledig verdwijnen.”

Dat er al een beslissing zou zijn, ontkent Frank Devos, communicatieverantwoordelijke van de hogeschool Vives, met klem. “Er wordt in het algemeen nagedacht over rationalisering, omdat dit wordt opgelegd door de overheid. Dat staat volledig los van een specifieke campus. Als hogeschool moeten we nadenken over hoe we dit zullen aanpakken, maar hierover is er nog geen enkele beslissing gevallen.”

Lerarenopleiding een begrip in Tielt

De zusters Van Biervliet namen ruim 165 jaar geleden het initiatief om in Tielt met een opleiding van leerkrachten van wal te steken. Later bekend als de normaalschool Heilige Familie. Eerst zat die vast aan een lagere en middelbare school met dezelfde naam op het Hulstplein.

In 1995 ging de lerarenopleiding onder de Katho-vlag scheep en luistert sinds 2013 na een nieuwe schaalvergroting in het onderwijslandschap naar de naam Vives campus Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier