Noah en Jentel uit Beernem en Aalter winnen Prijs Focus Aarde

Jentel, coördinatrice Tine Vlaeminck, Noah en leerkracht Johan Allemeersch zijn opgezet met deze prijs. (GF)
Redactie KW

Noah Evers uit Beernem en Jentel De Vlieger uit Aalter, twee studenten industriële wetenschappen aan KU Leuven afdeling Brugge, maakten vorig jaar voor hun eindwerk een project van een zwevende trein. Hierdoor ontvingen ze de jaarlijkse prestigieuze prijs Focus Aarde van de Koningin Paola Stichting en de stichting Dirk Frimout.

Door een samenwerking van magneten en door stikstof gekoelde supergeleiders zorgen ze ervoor dat de trein al zwevend door de baan zoeft. “Hierdoor ondervindt de trein alleen de weerstand van de lucht”, aldus leerkracht Johan Allemeersch. “De werking steunt op het principe van ‘kwantum levitatie’ of het Meissner-effect. Het gaat hier om pure fysica samen met wiskundige formules, wetenschap en engineering.”

“Het is allemaal gestart met een filmpje op Youtube, toen we op zoek waren naar een innovatief project”, zegt Noah Evers. “Beiden waren we er gefascineerd over dat we besloten ons eindwerk hierover te maken. Om de trein te doen zweven is stikstof nodig en dat kan voor zware brandwonden zorgen, bijgevolg droegen we beschermende brillen en handschoenen. Pas naar het einde van het schooljaar kregen we de trein zwevend, maar nooit panikeerden we. We merkten dat het treintje eerst te zwaar was, dan waren de geleiders te zwak, maar uiteindelijk vonden we de juiste samenhang. We dromen ervan om dit project later te kunnen uitwerken”, aldus Noah Evers, die plannen heeft om in de lucht- en ruimtevaart aan de slag te gaan.

(Regi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier