Nieuwe VB Nathalie Pinoy: “Unieke dorpsmentaliteit bij Chiro Tsjoef”

We zien de leiders en leidsters van Chiro Tsjoef Heule. (Foto TV)
Redactie KW

Chiro Tsjoef mocht bij het begin van het werkjaar heel wat nieuwkomers verwelkomen, onder wie ook Nathalie Pinoy die er samen met René Schepers de taak van volwassen begeleider (VB) op zich neemt. “Ik sta ervan versteld hoe geëngageerd de leiding is”, zegt Nathalie, die de moeder is van de hoofdleider van Chiro Tsjoef.

Voor Nathalie, de vrouw van Henk Vandeginste die coördinator is in De Warande, is de Chiro geen onbekend terrein. Uit het kroostrijke gezin van zeven – vijf kinderen en twee pleegkinderen – is slechts de jongste van de bende nog niet in de Chiro actief is.

“Simpelweg omdat ze nog te jong is, maar ze popelt al om volgend jaar te starten“, glimlacht Nathalie. “Verder is of was iedereen bij Chiro Tsjoef aangesloten. Onze zoon Yoshi is er groepsleider.” Ook Nathalie zelf was als kind al bij de jeugdbeweging actief. “Eerst bij Sint-Ludgardis in Lauwe en later bij Chiro Knipoog in Kortrijk. Henk en ik zijn met Chiro Knipoog vijf jaar mee geweest om kamp om te koken en ik was ook een tijdje Gewestleidster.” “Zelfs toen Nathalie in de kraamkliniek lag heb ik nog deelgenomen aan de papierslag”, lacht Henk. “Vroeger haalden wij oud papier op om centen in te zamelen voor onze werking.”

Chiro Tsjoef telt 208 leden. Dat is een record. Dit jaar schreven zich 46 sloebers – de jongsten – in en ook in de hogere afdelingen zijn er nieuwe leden bijgekomen. “De afdeling is toch wel aan het boomen”, zegt Nathalie. “Mede door de vele nieuwe jonge gezinnen die in Heule komen wonen, maar ook door het engagement van leiding zelf. Zo wordt er regelmatig iets gepost op de sociale media. De jeugdbeweging etaleert zichzelf en tegenwoordig is dat toch belangrijk.”

Niet opdringerig

Nathalie vormt als volwassen begeleider een tandem met René Schepers, die de functie al enkele jaren vervult. Samen bieden ze ondersteuning aan de leiding. “We geven advies, zonder ons al te veel te moeien. We moeten de leiders en leidsters hun ding laten doen, maar ze moeten ook weten dat we klaar staan mochten er vragen of problemen zijn.”

De VB’s gaan ook op prospectie voor kampplaatsen of helpen waar nodig, zoals bij de kaartenverkoop van ‘Frieten met Stovers’ of tijdens activiteiten zoals de Dag van de Jeugdbeweging. “Zo bezochten we onlangs de kampplaatsen die vastliggen tot 2023 en gingen we langs bij Bizonrock – een festival van een andere Chiroafdeling – om ideeën op te doen voor het 30-jarig bestaan van onze Chiro in 2018”, zegt Nathalie. “Dat is fijn, maar er kruipt wel wat tijd in. Henk zegt dat hij sinds september parttime weduwnaar is geworden”, lacht Nathalie.

Mama van hoofdleider

Haar zoon Yoshi Vandeginste vormt samen met Bart Soens de groepsleiding. Dat betekent dat Nathalie ook vaak met hem in overleg gaat. “Hier thuis gaat het meer dan eens over de Chiro, vooral nu in het begin, maar we bespreken geen dingen die de leden niet mogen weten. We nemen onze taak serieus”, zegt Nathalie.

Volgens Yoshi is het goed dat er een tweede VB is bijgekomen. “Met tweeën wordt het takenpakket toch wat lichter. Het was voor René, die sowieso al drukbezet is bij Verilin, een beetje veel aan het worden. Bovendien vind ik het goed dat er iemand is bijgekomen die uit de sociale sector komt. Mijn mama werkt bij vzw De Korf in Kortrijk. Terwijl René en ik vaak dingen uit een economisch perspectief bekijken, doet mijn moeder dat helemaal anders. Ze zorgt voor een nieuwe kijk op de dingen. Dat maakt het boeiend.”

“Henk zegt dat hij sinds september parttime weduwnaar is geworden” – Nathalie Pinoy, nieuwe VB Chiro Tsjoef

Volgens Nathalie is de leiding van Chiro Tsjoef heel geëngageerd. “Hun verantwoordelijkheidsgevoel is heel groot. Ik moet toegeven dat ik daarvan ben geschrokken. Toen we tijdens het startweekend ‘s avonds afspraken om de dag nadien om 8.30 uur te beginnen vergaderen, dacht ik dacht dat er wel een paar te laat zouden zijn. De jonge gasten blijven wel eens graag plakken, maar toch zat iedereen om 8.30 uur fris en monter aan de vergadertafel.”

Een ander mooi voorbeeld volgens Nathalie is de heraanleg van de tuin. “In de vakantie hebben enkele leiders de tuin helemaal heraangelegd. Ze waren niet verplicht om dat te doen, toch namen ze zelf het initiatief. Dat vind ik de max.”

Ouderwerking

Nathalie wil samen met René de ouderwerking nog wat meer uitbouwen. “Nu kunnen we rekenen op heel wat geëngageerde ouders, maar het is de bedoeling om dat ietsje meer te structureren. Wiens papa heeft een vrachtwagen en ziet het zitten om jaarlijks materiaal naar de kampplaats te voeren? Wie heeft een aanhangwagen en wil die uitlenen om naar de kampplaats te rijden? We zullen ook een lijstje maken van ouders die willen helpen om de lokalen op te ruimen als de jongeren op zomerkamp zijn. Vroeger deden we dat wel eens ‘in den duik’.”

“Nu weet de leiding dat al en ligt er meestal een lijstje klaar van dingen die mogen gebeuren. Zo hebben we afgelopen zomer de lokalen geschilderd. Heel wat oud-leiding staat ook elk jaar na het kamp klaar om de camions te lossen bijvoorbeeld. Er is een groot engagement, van iedereen. Misschien heeft dat wel te maken met de dorpsmentaliteit die heerst op Heule-Watermolen.”

Vriendjesdag

Om de ouders te bedanken die hebben geholpen om de lokalen te schilderen, werd een kaartje gestuurd van op het kamp. “Dat werd enorm geapprecieerd. De jeugd denkt er niet aan om zoiets te doen, maar je kan hen dat niet kwalijk nemen, toch? Daarom is het goed dat er soms ook eens naar de VB wordt geluisterd”, lacht Nathalie.

Wil je ook deel uitmaken van Chiro Tsjoef? Op zondag 22 oktober is er vriendjesdag. Elk lid mag een vriendje of vriendinnetje meenemen. Afspraak om 14 uur op de parking van Verilin in de Watermolenwal. Info: www.chirotsjoef.be.

(Nikita Vindevogel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier