Nieuwe klassen voor 2.500 West-Vlaamse leerlingen

Minister Hilde Crevits : "11 op de 24 goedgekeurde dossiers zijn West-Vlaams. Dit toont aan dat de schoolbesturen uit onze provincie goede dossiers hebben ingediend." © RN
Jos Remaut

Het is onderwijsminister Hilde Crevits duidelijk menens met haar inhaalbeweging om onze schoolgebouwen te vernieuwen en uit te breiden. Ze schakelt nu nog een versnelling hoger door de uitbreiding van het systeem van huursubsidies. Een eerste ronde van bouwprojecten is nu goedgekeurd en daarbij scoort onze provincie bijzonder goed: van de 24 goedgekeurde dossiers zijn er maar liefst 11 West-Vlaams, samen goed voor bijna 25.000 vierkante meter schoolgebouwen.

West-Vlaanderen boven dus, maar hoe komt dat? “Voor alle duidelijkheid: de goedkeuring gebeurde op basis van diverse criteria, waarbij duurzaamheid, multifunctioneel gebruik en dwingende behoefte aan onderwijshuisvesting de belangrijkste zijn”, benadrukt onderwijsminister Hilde Crevits. “Maar het was nu eenmaal een feit dat er na onze open oproep aan de schoolbesturen, waarop ongeveer 40 reacties kwamen, opvallend veel West-Vlaamse dossiers werden ingediend. Dat toont aan dat de West-Vlaamse schoolbesturen goede dossiers hebben ingediend.”

Huurtermijn van 18 jaar

Het systeem van de huursubsidies voor schoolgebouwen bestaat al een tijdje. Maar tot nu toe kon het alleen in het kader van uitbreidingsprojecten van scholen in erkende capaciteitsgemeenten, dit zijn gemeenten waar er duidelijk schoolplaatsen te weinig zijn. Bovendien moest dit elk jaar opnieuw aangevraagd worden. “Nu hebben we het opengesteld voor alle scholen en bedraagt de maximum huurtermijn voortaan 18 jaar. Waarmee we me meteen een volwaardig instrument van alternatieve financiering aanbieden voor nieuwe schoolinfrastructuur”, zegt minister Crevits.

“Huursubsidies zijn voortaan mogelijk voor álle scholen”

Essentieel in deze nieuwe formule is uiteraard dat de scholen niet zelf moeten investeren in hun nieuwe gebouwen, maar die kunnen huren van iemand die ze bouwt. Dat kunnen structuren of vzw’s zijn uit het de maatschappelijke sfeer, maar evengoed privé-projectontwikkelaars. En, anders dan bij formules van huurkoop of onroerende leasing, wordt de huurder na afloop van het contract ook geen eigenaar. Het blijft dus een zuivere huurformule, waarbij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs de huurder een subsidie geeft. Eens alle projecten op kruissnelheid, zal de jaarlijkse subsidie-inbreng van de Vlaamse ruim 2 miljoen euro bedragen.

In Beitem (Roeselare) wordt zelfs de leegstaande kerk geïntegreerd in een heel nieuw bouwproject voor de plaatselijke lagere school.
In Beitem (Roeselare) wordt zelfs de leegstaande kerk geïntegreerd in een heel nieuw bouwproject voor de plaatselijke lagere school.© SB

De huurtermijn wordt onderling geregeld tussen verhuurder en huurder, maar kan dus maximaal 18 jaar zijn. Wat er na afloop van het huurcontract verder gebeurt, is iets wat volledig losstaat van dit huurcontract. Het schoolbestuur kan bijvoorbeeld verder blijven huren maar dan zonder subsidie van de overheid, ofwel met de verhuurder een overeenkomst afsluiten om het gebouw over te kopen. Bij dit alles rijst natuurlijk wel de vraag of het huren van gebouwen wel de nodige garantie en stabiliteit biedt naar de scholen toe. “De huurder heeft voldoende zekerheden. En er zijn hier eigenlijk geen specifieke andere risico’s dan bij ‘gewone’ huurovereenkomsten. Een belangrijke zekerheid voor de huurder is alvast dat de verhuurder er ook alle belang bij heeft om het gebouw zo lang mogelijk aan de huurder te verhuren.”

Mulitifunctioneler

Want het gaat uiteraard toch wel om vrij specifieke gebouwen, die je niet aan om het even wie kan verhuren. Al blijkt uit de ingediende dossiers duidelijk dat schoolgebouwen tegenwoordig véél multifunctioneler zijn dan vroeger. Zo worden sporthallen vandaag de dag bij voorkeur afzonderlijk gebouwd om ze ook ten dienste te kunnen stellen van de plaatselijke gemeenschap, en in het nieuwe gebouw van de Roeselaarse centrumschool zal bijvoorbeeld de voor- en naschoolse opvang van het Roeselaarse Zorgbedrijf worden ingebouwd.

Dit zijn de elf projecten

Meest in het oog springend is het project van de lagere school Sint-Lodewijk in Beitem (Roeselare) : hier wordt immers de parochiekerk, die sinds vorig jaar aan de eredienst is onttrokken, geïntegreerd in het nieuw te bouwen schoolcomplex (2.741 m²) op het dorpsplein. Ze zal fungeren als polyvalente ruimte en refter.

Nog in Roeselare komt er een volledig nieuw schoolgebouw voor de drie lagere scholen in het centrum van de stad, die ondertussen zijn gefusioneerd tot centrumschool. Het zal 3.305 m² groot zijn en allicht worden opgetrokken naast de spiraalbrug nabij het station, aansluitend op de scholencampus Zuid. In Beveren-Roeselare komt er een schoolgebouw van 2.295 m² groot op de plaats van het huidige klooster, dat zal worden afgebroken.

Het grootste van de projecten (bijna 5.000 m²) situeert zich in Brugge : het Sint-Andreasinstituut wil er de Garenmarkt verlaten en voor zowel lagere als middelbare afdeling een nieuwbouw realiseren op de site van het vroegere KTA in de Jakobinessenstraat. Maar er moet wel nog met de stad Brugge onderhandeld worden over een grondruil, want die is eigenaar van de site en wil er een nieuwe expohal bouwen. Nog in Brugge wil het Sint-Lodewijkscollege een lege zolder omvormen tot klassen en polyvalente ruimte.

In Geluwe wil de lagere school De Graankorrel een nieuw polyvalent gebouw van 2.248 m² optrekken met centrale binnenruimte en 12 klaslokalen. In haar afdeling in Kruiseke voorziet ze ook een nieuwbouw, maar beperkter (twee klassen, 425 m²).

In Wevelgem plant het Sint-Pauluscollege een nieuw schoolgebouw van 1.433 m² en in Menen wil VTI Sint-Lucas een nieuwe houtafdeling bouwen.

In Ruiselede plant het Instituut Sancta Maria een nieuw schoolgebouw van ruim 4.000 m² en in Gistel wil het Sint-Godelieve college een nieuwe sporthal bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier