Nieuwe directeur voor VLTI

Redactie KW

Het is op de valreep, maar vanaf 1 september heeft het Torhoutse Vrij Land- en Tuinbouwinstituut (VLTI) een nieuwe directeur. De raad van bestuur van de Scholengroep Sint-Rembert heeft zopas Sabine Bosteels (48) uit Wingene aangesteld als opvolgster voor Nieke Vandenbroele uit Brugge, die na amper zes maanden haar directiefunctie alweer inruilt voor haar vroegere lesopdracht.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Sabine is super enthousiast om haar nieuwe taak aan te vatten. Ze zou uit het goede hout gesneden moeten zijn, want ze heeft heel wat ervaring opgedaan in het onderwijs en specifiek in het studiegebied land- en tuinbouw.

De nieuwe directeur woont in de Molenstraat in Wingene. Ze is getrouwd met Geert Boucneau en ze hebben drie kinderen: Pieterjan (21), Martijn (19) en Paulien (13). In 1992 is Sabine aan de Gentse universiteit afgestudeerd als landbouwkundig ingenieur in de richting tuinbouw. Zowat twintig jaar is ze lerares wetenschappen geweest aan het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut in Roeselare (VABI): tot september 2015.

Pedagogisch begeleider

Tussendoor, in de periode 2009-2013, werkte Sabine in de dienst nascholing van het Vlaams Verbond van het Katholiek Onderwijs, specifiek in het kader van de nieuwe leerplannen voor het studiegebied land- en tuinbouw. In 2016 was ze ook acht maanden pedagogisch begeleider land- en tuinbouw. Het voorbije schooljaar werkte ze als domeindirecteur landbouw, tuinbouw en milieu aan het Bernardustechnicum, een school in Oudenaarde. Daar kon ze dus al proeven van de functie van directeur in het onderwijs.

“Ik geloof sterk in de meerwaarde van het land- en tuinbouwonderwijs”

Met tuinbouwroots

Vanwaar haar motivatie om vanaf nu het Torhoutse VLTI te leiden, een van de kleinere scholen binnen de Scholengroep Sint-Rembert? “Vooreerst is er mijn passie voor het onderwijs. Ik wil helpen zoeken naar een passende opleiding voor elke jongere. En ten tweede heb ik een enorm respect voor land- en tuinbouw. Ik kom zelf uit een familie met tuinbouwroots. Ik ben op het platteland grootgebracht en mijn vader had een omvangrijke moestuin. Mijn man en ik nu trouwens ook.”

Goed voelen op school

“Het Torhoutse VLTI is me zeker niet onbekend. Ik ben er gekomen als pedagogisch begeleider en weet dat het leerkrachtenteam een enorme knowhow bezit, net als een grote goodwill. Ik geloof sterk in de meerwaarde van het land- en tuinbouwonderwijs. De basis van veel wat we eten en drinken, ligt in deze onderwijsvorm. Net als de basis om zich goed te voelen, met name in het groen en tussen de dieren. De mensen hebben een band met de natuur, de landerijen, de fauna en de flora. Ik hoop bij te dragen aan een school waarin iedereen tot leren komt en zich goed voelt, zowel leraren als leerlingen.”