Nieuwe directeur VBS Sint-Pieter: “Ik wil liefst nog altijd een beetje ‘meester Jan’ blijven”

Directeur Jan Vanwynsberghe © LOO
Redactie KW

Nu de schooldeuren weer geopend zijn, krijgt de nieuwe job van Jan Vanwynsberghe eindelijk iets meer kleur. Op VBS Sint-Pieter neemt hij de fakkel van gewezen directeur Bernard Burggraeve over. Het zesde leerjaar moet het er vanaf nu zonder meester Jan doen. Al blijft hij natuurlijk nooit ver weg.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Sinds Bernard Burggraeve, gewezen directeur van VBS Sint-Pieter, heeft beslist een nieuwe uitdaging als directeur in de Vrije Centrumschool in Marke aan te gaan, rees de vraag wie er zijn plaats in Kuurne zou innemen. Dat daarbij al snel naar ‘meester Jan van ‘t zesde’ werd gekeken, kwam voor Jan Vanwynsberghe zelf niet aan als een verrassing.

“Ik ben al meer dan twintig jaar actief in VBS Sint-Pieter. Ik ken de school dan ook vanbinnen en vanbuiten. Daarnaast ben ik zelf heel erg geëngageerd in Kuurne. Alles wat hier reilt en zeilt, ken ik wel goed. Dat alles maakte van mij waarschijnlijk een goede kandidaat.”

Van hobby tot beroep

Toch was het nooit Jans bedoeling directeur te worden. “Ik had zelfs nooit de intentie om leraar te worden. Toen ik zelf nog op school zat, had ik immers geen al te beste relatie met mijn leerkrachten. Maar tegen het einde van het middelbaar onderwijs, heb ik een knop omgedraaid. Leraar worden was dan eigenlijk wel een logisch vervolg op het jeugdwerk waar ik mij toen al heel sterk mee bezighield. Zo kon ik van mijn hobby enigszins mijn beroep maken. Uiteindelijk ben ik dan ook met volle goesting en enthousiasme als leraar gestart. Maar directeur, dat zou ik nooit zijn… dacht ik.”

Een proefjaar

Het schooljaar 2017-2018 wordt voor Jan dan ook eerder een proefjaar waarin hij zal ontdekken of het directeurschap hem wel degelijk zal kunnen bekoren. “Natuurlijk word ik directeur met het idee dat ik die functie de komende achttal jaren, tot aan mijn pensioen, zal blijven beoefenen. Toch heb ik nog de mogelijkheid om terug naar mijn klas te gaan wanneer ik merk dat deze job echt niets voor mij is”, vertelt Jan.

“Ik vraag mij af of ik dat wel allemaal zal kunnen”

“Ik wil ook zeker niet als ‘meneer de directeur’ door het leven gaan. Ik wil nog altijd een beetje ‘meester Jan’ blijven. De kinderen kennen mij ook zo. Als directeur moet ik sowieso mijn stijl nog vinden.”

Stielvrouwen

Jan beseft wel dat hij het lesgeven zal missen. “Ik sta enorm graag voor de klas en heb het immers meer dan dertig jaar gedaan”, gaat Jan verder. “Maar een nieuwe uitdaging kon geen kwaad. Hoewel ik van Bernard Burggraeve heel wat tips heb meegekregen, bezorgt de job mij toch wel wat stress. Zo zit ik er een klein beetje mee in dat er heel veel werk naar mij zal toekomen. Daarbij denk ik aan zaken uit verschillende domeinen die ik nog niet allemaal beheers. Ik vraag mij af of ik dat wel allemaal zal kunnen.”

Maar Jan heeft er alle vertrouwen in dat het komend schooljaar gesmeerd zal lopen. “Alle juffen – nu ik directeur ben zit er jammer genoeg geen meester meer tussen – zijn ongelooflijke stielvrouwen”, benadrukt de kersverse directeur. “Juffrouw Bea van het vijfde zal mijn plaats in het zesde leerjaar innemen. Voor het vijfde leerjaar komt juffrouw Shirley te staan. Zijn doen allemaal stuk voor stuk hun job enorm goed. Het is aan mij om mij er nog niet te veel in te bemoeien.”

(Bieke Truyaert)