Nieuwe directeur De Libel: “Ik weet dat ik voor een uitdaging sta”

"Het is mijn ambitie om samen met iedereen de Libel verder uit te bouwen tot een goede school", zegt Sofie Maes. © AB
Redactie KW

Vrije Basisschool De Libel heeft een nieuwe directeur: Sofie Maes uit Beveren. “Ik ken de school en dat is een voordeel, maar uiteraard hoop ik de kans te krijgen om te groeien in mijn job”, zegt Sofie. De hoofdschool in Leisele heeft in Izenberge en Beveren ook nog twee wijkafdelingen. De drie vestigingen samen tellen zo’n 140 kinderen.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

De reden waarom het schoolbestuur van De Libel op zoek moest naar een nieuwe directeur is omdat voorganger Jan Lingier een nieuwe uitdaging aanging. Hij is nu aan de slag als pedagogisch begeleider. Het schoolbestuur schreef geen vacature uit, maar koos voor een interne kandidaat: hun leerkracht Sofie Maes. Sofie kent de school, maar beseft ook dat ze zal moeten groeien in haar nieuwe en belangrijke job.

“Ik heb twaalf jaar onderwijservaring”, vertelt de nog maar 33-jarige Sofie Maes. “Ik heb die opgedaan in de scholen van Houtem en Alveringem, maar hoofdzakelijk in Leisele. De voorbije zeven jaar gaf ik er halftijds les aan het vierde leerjaar en was ik halftijds zorgcoördinator bij De Libel. Ik heb drie jonge kindjes van acht, zes en drie jaar. Uiteraard heb ik gewikt en gewogen toen het schoolbestuur mij deze job aanbood, maar ik ga ervoor.”

“Ik hoop snel te kunnen groeien in mijn nieuwe job”

“Waarom men voor mij gekozen heeft? Wel, ik heb alvast de juiste kwalificaties. Vrij snel na mijn afstuderen, heb ik de driejarige opleiding gevolgd. Ik had toen niet de onmiddellijke ambitie om directeur te worden en mijn grootste drijfveer op dat moment was bijleren. Ik dacht er misschien ooit iets mee te kunnen doen en kijk, die kans heeft zich nu aangeboden.”

Nieuw leerplan

Recent was het nog in het nieuws: zes op de tien directeurs is ouder dan vijftig en niemand wil nog directeur worden. Een onaangepast loon en de hoge werkdruk zijn de boosdoeners. “Ik besef inderdaad dat ik voor een heuse uitdaging sta”, glimlacht Sofie.

“Tussen januari en eind juni deed ik de job deeltijds, samen met mijn voorganger Jan. Daardoor kon ik al een beetje opwarmen. Er kwam toen heel wat op mij af: dingen die je als leerkracht niet weet en ook niet hoeft te weten. Met vergaderingen en schoolvoorbereidingen die opnieuw opstarten, is het sinds half augustus erg druk. Ik ken de school en ik heb met Jan alles kunnen overleggen en doornemen. Ik ben nog wat zoekende, dat is logisch, maar ik hoop snel te kunnen groeien in mijn job.”

Of deze allesomvattende job combineerbaar is met mijn gezin? Ik hoop van wel. Er zijn heel wat mama’s met een intensieve job. Voorlopig zie ik geen grote problemen op mij afkomen. Los van de gewone onderhoudswerken is de school in orde. De basisschool van Izenberge maakt vanaf 1 september opnieuw deel uit van De Libel. Wel komt er een nieuw leerplan op ons af. Dat leren kennen, is straks prioritair. Outdoor education voor kleuters – of buiten spelend leren – en leesplezier voor de kinderen van de basisschool zijn nog twee concrete prioriteiten voor dit schooljaar. Mijn wens ik dat ik met mijn team, de kinderen en hun ouders verder kan bouwen aan een goede school”, besluit Sofie. (AB)