Nieuwe directeur Bernard Burggraeve: “Heel wat roots in Marke”

Christine Van Praet geeft de fakkel door aan Bernard Burggraeve. (Foto EDB)
Redactie KW

Bernard Burggraeve (43) uit Heule volgde onlangs Christine Van Praet op als directeur van de Vrije Centrumschool en Het Kleuterbos in Marke. Hij maakt de overstap van vbs Sint-Pieter in Kuurne, waar hij twaalf jaar directeur was.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Bernard Burggraeve bracht zijn jeugd door in Kortrijk maar woont in Heule sinds zijn huwelijk met Cathy Lemahieu, die kleuterleidster is bij Spes Nostra Heule. Het koppel heeft met Marie (10) en Mathieu (8) twee schatten van kinderen. Bernard probeert zoveel mogelijk te fietsen en zetelt in het bestuur van de ijshockeyclub van zijn dochter.

Na zijn studies startte Bernard met les geven in het buitengewoon onderwijs. Hij werkte in Bemok, De Kim en De Sam, De Bloesem en Vibo (de voorloper van Kouter Kortrijk). “Van daar ging ik naar Spes Nostra Heule waar ik in het eerste en het vijfde leerjaar stond, en later beleidsondersteuner en ICT-coördinator werd”, vertelt Bernard.

In september 2005 werd hij directeur in Vrije Basisschool Sint-Pieter in Kuurne. “Ik was nog maar een prille dertiger. Als je weet dat je tot aan je zestigste werkt, denk ik dat het in de huidige omstandigheden noch voor de school en noch voor mezelf interessant is om tot aan je pensioen op dezelfde plaats te blijven.”

Sint-Pieter

In de twaalf jaar dat Bernard directeur was in VBS Sint-Pieter kon hij samen met de pedagogisch directeur van het kleuter heel wat realiseren, zoals praatnamiddagen en fietslessen voor allochtone mama’s. “We konden ook heel wat M-decreetkinderen begeleiden”, blikt hij terug. “Dat waren geen makkelijke opdrachten. Gelukkig had ik ervaring opgebouwd in het buitengewoon onderwijs.” In Kuurne kon Bernard van twee aparte scholen één autonome kleuter- en lagere school maken. Hij waardeert dat veel ouders hem bij zijn vertrek bedankt hebben. “Er blijft een stukje van mijn hart achter in Kuurne, maar mijn uitdaging ligt nu in Marke.”

Marke is Bernard niet vreemd. “Ik heb in Marke heel wat roots. Veel Markenaren kwamen naar het kapsalon van mijn vader André in Kortrijk. Als kind ging ik naar de speelpleinwerking op het Olympiadeplein en later in Kinderland. Veel leeftijdsgenoten van Marke ken ik doordat ik zes jaar in het Don Boscocollege met hen school liep. Adriën Theys, die twintig jaar directeur was in VCSM, was nog mijn pedagogisch begeleider. Ook mijn beste vriend woont in Marke.”

“Er blijft een stukje van mijn hart achter in Kuurne, maar mijn uitdaging ligt nu in Marke”

Met De Vrije Centrumschool en het Kleuterbos kreeg Bernard een mooie erfenis van Christine, vindt hij. “Het schoolgebouw is gemoderniseerd en in orde en de school heeft een goede naam. We proberen er samen met het team, het schoolbestuur en de collega-directeurs voor te gaan en bouwen vol goede moed verder. Het is niet de bedoeling om Sint-Pieter naar hier te brengen, maar ik wil wel een stukje van mezelf in de school leggen.”

Veranderingen

Voor de school zijn er twee grote veranderingen op til. “Ten eerste is er de uitdaging met de nieuwe leerplannen. Wij starten om ZIL (Het nieuwe leerplan ‘Zin In Leren, Zin In Leven, red.) te verkennen. In september 2020 moet het geïmplenteerd zijn. De tweede verandering is het samenkomen van schoolgemeenschappen onder de naam vzw Skola vanaf 1 januari. Daar zal iedereen ook zijn plaats moeten zoeken.”

Bernard zal zichzelf alvast de tijd geven om de leerlingen, het personeel en de werking van de Vrije Centrumschool en het Kleuterbos te leren kennen. “Op het einde van het jaar zullen we zien wat kan en moet aangepakt worden, zowel op lange als op korte termijn. Een school heeft een opdracht die groter is dan enkel onderwijs bieden. Vanuit een christelijk oogpunt hebben we ook oog voor de zwakkeren in de maatschappij en zorgen we dat kinderen het beste uit zichzelf kunnen halen.”

(Els Deleu)