Nieuwbouw kinderdagverblijf Wiegelied in Oostende wordt bio-ecologisch

Zo zal het nieuwe Wiegelied er uitzien.
Redactie KW

De nieuwbouw van kinderdagverblijf Wiegelied aan de Mariakerkelaan gebeurt met bio-ecologische strobaalbouwtechniek en kalkhennep. Dat is een primeur voor een kinderdagverblijf in Vlaanderen.

Het College van Burgemeester en Schepenen gunde de opdracht voor het nieuwe Wiegelied op maandag 27 februari aan de feitelijke vereniging BAST architects & engineers cvba en Bouwbedrijf Furnibo nv uit Veurne. Het nieuwe kinderdagverblijf komt in de tuin van het huidige gebouw, dat voor een stuk wordt afgebroken en deels een andere functie krijgt. Die wordt later bekendgemaakt. De nieuwbouw zal plaats bieden aan 72 baby’s en peuters, een uitbreiding met 24 plaatsen. Momenteel werken er een 25-tal personeelsleden, maar dat zal door de uitbreiding stijgen met vijf tot tien.

Uniek voor een kinderdagverblijf in Vlaanderen is dat met bio-ecologische bouwtechnieken zal worden gewerkt. “Strobalenbouw is geschikt voor een gematigd klimaat zoals het onze”, legt schepen van Kinderopvang en Energie Tom Germonpré uit. “Het comfort in het kinderdagverblijf wordt verhoogd dankzij de goede thermische en akoestische eigenschappen van deze bouwtechniek. De gebruikte materialen zorgen voor een gezellige warmte en een aangename, gezellige sfeer.”

“Door de compressie van stro en leem aan de binnen- en buitenkant is het gebouw ook onmiddellijk brandbestendig. Boven op het stro en leem komt nog een laag kalkhennep. Ook dit is een heel milieubewuste bouwmethode. Kalkhennep heeft een sterk vochtregulerende werking waardoor het bijdraagt tot een gezond binnenklimaat. Het is makkelijk verwerkbaar, rot niet, brandt niet en is daarbij ook nog energiebesparend”, aldus schepen Germonpré. “In beide technieken worden geen lijmen of andere chemicaliën gebruikt, wat een positief effect heeft op de gezondheid van de kleintjes en het personeel.”

“Niet duurder”

“De stad koos voor een ‘design and build’-formule. Dit betekent dat de aangestelde partner de bouw van het nieuwe Wiegelied van a tot z zal uitwerken, realiseren en opvolgen. FARYS|TMVW heeft de procedure begeleid. Het totale project kost 1.445.611,46 euro, inclusief btw, en moet klaar zijn in het voorjaar 2018. De prijs is niet hoger dan als we op de klassieke manier zouden bouwen”, verzekert de schepen. “Bovendien realiseren we een fikse besparing op de verwarmingsfactuur.”

“De werken zullen net voor of net na de bouwvakantie beginnen. De werking van het huidige kinderdagverblijf blijft gegarandeerd, want pas als het gebouw helemaal gebruiksklaar is, zullen de kinderen van het huidige Wiegelied verhuizen naar de nieuwbouw. We slaan hier twee vliegen in één klap: door de stijging van het aantal plaatsen met 24 tot 74 werken we het tekort aan kinderopvangplaatsen weg. En we bouwen een unieke bio-ecologische omgeving.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier