Nieuw sanitair gebouw voor derde graad Don Boscocollege in Kortrijk

De school. © JVGK
Redactie KW

AGIOn, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, heeft ruim 39 miljoen euro subsidies goedgekeurd voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerd onderwijs.

Een van de scholen is het Kortrijkse Don Boscocollege dat 233.839,56 euro krijgt. Deze subsidies passen in het plan van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits om de onderhoudsachterstand van het schoolpatrimonium weg te werken. Van die subsidie gaat ruim 21,6 miljoen euro naar grote bouw- of verbouwprojecten. Ruim 7,9 miljoen euro gaat naar kleinschalige renovatie- en verbouwingswerken en 9,5 miljoen euro is voorzien voor zeer dringende ingrepen of werken ten gevolge van overmacht.

Het Don Boscocollege krijgt twee subsidies : een van 75.702,46 euro en een van 158.137,10 euro. “Normaal mag je maar één subsidiedossier per keer indienen. We hebben die kleine subsidie binnengehaald voor het rioleringsproject en het herstellen van de toiletten. Dat was zeer dringend wegens constante geurhinder en verzakkingen. Het gebouw dateert uit de jaren 50 en is erg verouderd. De andere subsidie is bestemd voor een nieuw sanitair gebouw voor de derde graad”, legt directeur Tuur Ottevaere uit. “Het project wordt in drie fasen opgedeeld : de ruwbouw toiletten, de technieken zoals men dat noemt met de installaties voor afvalwater en toiletten en het rioleringsdossier.” Met dat laatste werkt het college toekomstgericht. “Het vuil water en het proper water moeten gescheiden blijven. We installeren ook vier citernes om zelf regenwater voor de toiletten op te vangen.”

De aanvragen werden ruim een jaar geleden ingediend. “Samen met onze plaatselijke werkgroep hebben we de mogelijkheden besproken en het dossier, met ons overkoepelend orgaan DBOC het Onderwijscentrum Don Bosco in Heverlee – hebben we de plannen opgemaakt. De offertes moeten op 30 november binnen zijn”, vertelt de directeur. De subsidie van de projecten bedraagt 60 procent van het totale kostenpakket, de andere 40 procent moet het college zelf betalen. De werken zullen vermoedelijk pas in het voorjaar van 2016 starten en zullen waarschijnlijk tussen de 70 en 120 werkdagen duren. “De volledige speelplaats zal daarmee tijdelijk ingenomen worden.” De volgende stap is dan het bouwen van een extra trap. “We kregen de aanbeveling om in het kader van de veiligheid een extra vluchtweg te voorzien”, verduidelijkt Tuur Ottevaere nog. Het college telt 820 leerlingen. In de begroting 2016 van de Vlaamse regering wordt het investeringskrediet voor scholenbouw in Vlaanderen en Brussel met 50 miljoen euro verhoogd.

(Peter Van Herzeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier