Nathan Berton (11) beste Meense schrijver over vriendschap

Laureaat Nathan Berton (achteraan, met groen jasje) wordt omringd door alle klaslaureaten, bestuursleden van het Davidsfonds en afvaardiging van het gemeentebestuur. © WO
Redactie KW

In CC De Steiger huldigde het Davidsfonds dertig junior journalisten. Het mooiste opstel over vriendschap was van de hand van Nathan Berton. Op 22 april mag hij Menen vertegenwoordigen op de prijsuitreiking van de provinciale Davidsfondswedstrijd.

Aan de junior journalist-wedstrijd 2017-2018 namen de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van de Meense scholen VLAM, Sint-Jansschool, Sint-Joris, Binnenhof, Blijdhove en De Kleine Prins deel. De kinderen kregen als opdracht om een opstel over vriendschap te schrijven. Uit alle inzendingen selecteerde Davidsfonds dertig finalisten, zij zagen hun opstel beloond met een boek en een cultuurcheque.

Balpennen

Maar het allermooiste en origineelste opstel kwam ontegensprekelijk uit de balpen van Nathan Berton (11), leerling van het zesde leerjaar van vrije basisschool Binnenhof. Onder het goedkeurend oog van schrijver Willy Spillebeen mocht hij een boekenpakket en een cultuurcheque in ontvangst nemen. Als winnaar neemt Nathan ook automatisch deel aan de provinciale wedstrijd en mag hij op 22 april naar de proclamatie in Blankenberge.

Ik heb een grote pennenzak met veel balpennen en plots kwam ik op het idee om daar een verhaal over te schrijven“, vertelt een blij verraste Nathan.

‘Over een hand en een balpen’ gaat over een leeggeschreven balpen, die in de prullenmand belandt. Hij begint aan een avontuurlijke zoektocht naar inkt en nieuwe vriendjes. Uiteindelijk komt de balpen terecht in Nathans pennentas bij de kindjes potlood, mevrouw slijper en opa tippex. En mag hij opnieuw doen wat hij het liefste doet: schrijven!

Jeugdvolleybal

Samen met vijftien klasgenootjes zit Nathan bij juffrouw Hannelore in de klas. “Knutselen en verhalen schrijven zijn de dingen die ik het liefste doe in de klas”, weet Nathan. “Maar ik heb niet direct ambitie om schrijver of journalist te worden. Wel droom ik ervan om leerkracht te worden, want ik vind het leuk om tijdens een presentatie voor de klas te staan.”

Nathan speelt volleybal bij de jeugd van Parky Menen. “Eigenlijk moet ik nu op het veld staan voor een wedstrijd. Ik zal een uurtje later zijn, maar ik hoop om toch nog mee te kunnen doen”, aldus een sportieve Nathan.

Verbeteringen

Een trotse juffrouw Hannelore Defour noemt haar leerling een voorbeeldig student. Hannelore: “In zijn opstel schreef hij niet over een voor de hand liggende vriendschap tussen mensen, wel was hij zo creatief en vindingrijk om een verhaal te verzinnen over een balpen en een hand.”

Nathan tenslotte zwaait ook met lof naar zijn juf. “Zij heeft alles nagelezen en ik wil haar graag bedanken voor de verbeteringen”, besluit de jeugdige schrijver.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier