Naar pact over hoge schoolkosten in Oostende

Redactie KW

Schepen van Onderwijs Tom Germonpré wil een ‘schoolkostenpact’ sluiten met de middelbare scholen over de schoolrekeningen voor het eerste en tweede middelbaar. “Misschien zijn bijvoorbeeld raamcontracten of groepsaankopen mogelijk.”

“In het basisonderwijs bestaat al een maximumfactuur, maar in de eerste graad van het secundair onderwijs nog niet, al wordt wel al geopperd om dat in te voeren”, aldus schepen Germonpré. “We krijgen signalen dat meer en meer ouders de schoolfacturen niet kunnen betalen. De voorbije jaren noteerden alle onderwijsnetten een stijging van het aantal onbetaalde facturen. De crisis slaat toe en ook bij de middenklasse zorgt de schoolrekening voor zware druk. Een diploma is te belangrijk om niet naar een bepaalde school te gaan door de factuur.”

“Mogelijk kunnen we door samen te werken ook de kosten voor de scholen doen dalen. Misschien kunnen we materialen in groep aankopen of samenwerken met het stedelijke energiebedrijf EOS om de energiefactuur te doen dalen. In de stedelijke basisscholen slaagden we er zo in om 20 tot 30% minder energiekosten te betalen. Ook denk ik aan raamcontracten over de netten heen voor onderhoudswerken.”

“Voor de hogere jaren van het secundair onderwijs ligt dat moeilijker omdat aan bepaalde richtingen heel wat materiaalkosten verbonden zijn. Ik denk aan haartooi. Toch behoren groepsaankopen door alle scholen die deze richting aanbieden misschien ook tot de mogelijkheden”, denkt de schepen. “Het zijn allemaal pistes die ik wil bespreken.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Zeewacht van 14/02

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier