Na zes jaar onderzoek haalt Peter Malisse (54) met succes doctoraatstitel musicologie

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Leraar klassieke talen én muzikant Peter Malisse mag zich voortaan doctor in de musicologie noemen.

Er was een flinke delegatie uit Roeselare meegereisd naar de imposante Leuvense universiteitshal voor de verdediging van de doctoraatsverhandeling van Peter Malisse. Het resultaat van zes jaar onderzoek is een wetenschappelijke ‘turf’ van meer dan 500 pagina’s.

Waarover handelde het onderzoek voor deze doctorstitel?

Peter Malisse: “We onderzochten hoe het komt dat Engeland op zijn politieke hoogtepunt er niet in slaagt om op vlak van zijn nationale muziek hoge toppen te scheren. Er was alleen Edward Elgar, die dankzij de Night of the Proms en zijn ‘Land of hope and glory’ bij ons nog bekend is. Maar voor het overige hadden ze geen grote namen.”

Een vijftiger die met succes doctoreert, ambieert niet meteen een academische carrière. Wat kan met zo’n doctorstitel nog worden aangevat?

Peter Malisse: “Het doctoraat is eigenlijk het waar maken van een uitgesteld plan. Ik had jaren geleden al een regeringsmedaille orgel en de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor schriftuur behaald. Een master musicologie volgde en dan kwam er de suggestie om te doctoreren. Ik heb daar een half jaar over getwijfeld en ben er dan voorgegaan. Gedurende de voorbije zes jaar.”

(JG – foto SB)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier