MyMachine zorgt nu ook voor videogames

© Joke Couvreur
Philippe Verhaest

De Freinetschool De Kleine Tovenaar uit Izegem beschikt over een persoonlijke videogame, dankzij MyMachine. Samen met Howest uit Kortrijk werd ‘Klokslag Twaalf’ uitgewerkt. “Onze studenten werken de gekste ideeën van de leerlingen uit”, aldus Maïté Vankeirsbilck van MyMachine.

MyMachine Vlaanderen is een initiatief dat in samenwerking met Vlajo het voor kinderenmogelijk maakt om hun eigen droommachine te ontwikkelen. Kinderen uit de lagere schooljaren komen met een idee op de proppen en dat wordt verder uitgewerkt door de hogeschoolstudenten industrieel productontwerpen van Howest.

MyMachine ontstond in het school- en academiejaar 2008-2009. “Aanvankelijk beperkten we ons enkel tot Kortrijk, maar al vlug breidde ons project zich als een olievlek uit”, zegt Maïté Vankeirsbilck van MyMachine. “Nu zijn we in heel Vlaanderen actief.”

De voorbije jaren spitste MyMachine zich toe op het ontwerpen en vervaardigen van te gekke droommachines, maar nu levert het ook twee videogames af. Een van die computerspelletjes werd bedacht door het eerste en tweede leerjaar van de freinetschool De Kleine Tovenaar uit de Izegemse deelgemeente Emelgem.

Anouk Debruyne (20) en Louis Vissers (22) volgen allebei de opleiding Digital Arts & Entertainment aan Howest Kortrijk en stonden garant voor het ontwerp en de realisatie. “We hebben in oktober een eerste brainstormsessie georganiseerd in de klas zelf en lieten de fantasie van de kinderen de vrije loop.”

Lijmpistolen, water spuitende camera’s…

Na de brainstormsessie gingen Anouk en Louis aan de slag. “De leerlingen stelden voor om een videogame rond spoken in elkaar te boksen. Je bent een kind dat in een slechte droom wakker wordt en in een kasteel de weg terug naar de slaapkamer moet terugvinden. We lieten hen allerhande spoken tekenen, net als wapens om die te bestrijden. Lijmpistolen, water spuitende camera’s, spokenstofzuigers… Die ongeveer honderd tekeningen hebben we allemaal in het spel verwerkt.

‘Klokslag Twaalf’ werd officieel voorgesteld in De Kleine Tovenaar. “En we zijn in de wolken”, zegt Hanne Daenens, begeleidster van het eerste en tweede leerjaar. De school en de leerlingen hebben nu een gepersonaliseerd videospel, de studenten van Howest konden hun kennis in de praktijk omzetten. Een win-winsituatie.”

‘Klokslag Twaalf’ zal tijdens de vrije lesmomenten gebruikt worden en alle leerlingen krijgen ook een exemplaar om thuis te spelen. “Wat ons betreft, mag de samenwerking met MyMachine een jaarlijkse traditie worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier