MPI Westhoek Koksijde zorgt voor Kyandro

Begeleidster Annick Delahaye en leerling Kyandro zijn de allerbeste maatjes. "Bij één blik weet ik al wat hij bedoelt", vertelt Annick. (Foto CTM)
Redactie KW

Zondag is het de dag van de zorg. Annick Delahaye, opvoedster in MPI Westhoek Koksijde, en haar collega’s ontfermen zich over kinderen met leermoeilijkheden.

Kyandro is één van hen. Hij wordt tien jaar, heeft ASS (autisme spectrum stoornis) en verblijft al sinds 2008 op het internaat. Hij kan erg moeilijk communiceren maar Annick, zijn begeleidster en zijn maatje, weet altijd precies wat hij bedoelt.

“Het leggen van contacten met iemand met ASS is niet evident, want zij houden niet zozeer van vernieuwing en verandering. Maar door zeer veel geduld, het aanbieden van visuele verduidelijking en en het planmatig aanpakken van elke nieuwe oefening, zijn we er toch in geslaagd om tot hem door te dringen.” Kyandro kan zijn gevoelens momenteel enkel verduidelijken door middel van gezichtsexpressie en geluidjes.

“Waar we heel erg blij om zijn, is dat Kyandro dit schooljaar vriendjes heeft gemaakt. Je moet weten, Kyandro heeft er grote moeite mee dat hij zijn juf Sonja met de andere kindjes van zijn klas moet delen. Die kinderen kunnen dan weer moeilijk omgaan met het feit dat hij steeds de aandacht van de juf opeist. Dan zijn we een gesprek aangegaan met enkele klasgenootjes, om hen te informeren over de noden van Kyandro en hoe ze daarop kunnen ingaan. Dat bleek een goede stap, want nu zijn er bijvoorbeeld twee meisjes van 10 en 11 die zich over hem ontfermen en hem zelfs helpen bij het tanden poetsen. Mooi om te zien. En op de speelplaats was ik onlangs getuige van een prachtig fenomeen. Ik stond met enkele collega’s te praten toen ik hem plots achter de bende aan zag lopen die aan het spelen was. Hij nam ook spontaan deel aan ‘verstoppertje’. Dat lijkt banaal voor een ander kind, maar voor hem is dat een immense stap. Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat dit mij intens ontroerde. Dit was de bevestiging dat ons werk, onze zorg voor hem, hem echt een beter leven zal geven.”

(CTM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van 14 maart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier