Mooie prijs voor laatstejaars Vesaliusinstituut Oostende

De leerlingen stelden hun projecten voor samen met directie, leerkrachten en een delegatie uit woonzorgcentrum De Boarebreker. © BVO
Redactie KW

Een groep laatstejaars uit het Vesaliusinstituut in Oostende ontwierp een hoes voor de afstandsbediening van de televisie. Dat verhoogt het gebruiksgemak bij senioren of andere gebruikers met mindere vaardigheden.

Het idee van de universele hoes voor een afstandsbediening won de eerste prijs in een wedstrijd georganiseerd door de RVO-society en het Europees Onderzoekcentrum IMEC. RVO-society wil de interesse voor jongeren in techniek en wetenschappen stimuleren.

Namens het Vesaliusinstituut namen leerlingen uit de richting jeugd en gehandicaptenzorg (JG), techniekwetenschappen (TW) en orthopedie (ORT) deel.

Samen met bewoners en medewerkers uit de woonzorgcentra De Boarebreker en A. Lacourt vormden ze een multidisciplinair team. De woonzorgcentra vallen onder de bevoegdheid van het Sociaal Huis Oostende. De samenwerking moet wederzijdse bevruchting van de STEM – met de Zorgrichtingen in het onderwijs bevorderen.

Een groep ontwierp een prototype alarmsysteem voor bewoners die vaak hun rollator vergeten. De tweede groep maakte animatie- en therapiemateriaal voor slechtziende bewoners. De laatste groep ontwikkelde een manier om op een eenvoudige wijze universele hoezen te creëren die knoppen van tv-afstandsbedieningen afschermen. Doordat de hoes het aantal knoppen beperkt, is het voor verwarde bewoners makkelijker om zelfstandig TV te kijken. Het ontwerp van de cover voor de afstandsbediening kaapte de eerste prijs weg, wat in het Vesaliusinstituut uiteraard op gejuich werd onthaald.

(BVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier