Monitoren Kinderland gevierd: “Voor moni’s is de speelpleinwerking echt ontspannend”

Redactie KW

De monitoren van Speelplein Kinderland werden op de Dag van de Animator uitgebreid verwend. Het speelplein kan tijdens de vijf weken zomeractiviteiten op maar liefst 6.600 aanwezigheden rekenen. “De meeste mensen combineren een weekje op het speelplein met een vakantiejob of reis”, stelt pleinverantwoordelijke Hilde Huysentruyt.

‘s Morgens ontbijtkoeken, gevolgd door een uitgebreid openingsmoment, een lekker ijsje én massa’s tekeningen. De monitoren van Speelplein Kinderland werden erg verwend op de Dag van de Animator. De 24-jarige Hanne Benoit uit Aalbeke is een van de 65 actieve vrijwilligers en dat al voor het tiende jaar op rij. Samen met vijf andere monitoren neemt ze ook de rol van hoofdmoni op zich. “Dit jaar kom ik drie weken naar Speelplein Kinderland, daarna ga ik nog op kamp en ben ik nog anderhalve week thuis voor ik weer begin te werken”, vertelt ze. “Tijdens het avondwoordje kregen we op de Dag van de Animator ook allemaal een certificiaat voor ‘uitzonderlijke prestaties’, gepersonaliseerd naar hun eigen sterktes en karaktereigenschappen. Heel leuk, natuurlijk.”

Pleinverantwoordelijke Tom Bekaert van Speelplein Kinderland is er ondertussen bij komen staan. “Gemiddeld zijn hier toch 260 kinderen per dag, gedurende de eerste drie weken loopt dat aantal zelfs op tot 325 kinderen gemiddeld en er zijn uitschieters tot bijna 400 enthousiastelingen. De 930 unieke kinderen die hier deze zomer al kwamen spelen, komen bovendien uit 63 verschillende steden en gemeenten”, licht hij toe.

Hanne Benoit, een van de hoofdmoni's, samen met pleinverantwoordelijken Tom Bekaert en zuster Hilde Huysentruyt. (Foto EDB)
Hanne Benoit, een van de hoofdmoni’s, samen met pleinverantwoordelijken Tom Bekaert en zuster Hilde Huysentruyt. (Foto EDB)

“Soms komen kinderen een weekje op vakantie bij hun grootouders die hier in de buurt wonen. Overdag komen ze dan ravotten op het speelplein. Andere ouders kiezen in functie van het werk: het is soms handiger voor mensen die bijvoorbeeld in AZ Groeninge werken om hun kinderen af te zetten dan ze dichtbij huis naar een speelplein te brengen. Na het werk kan je je kinderen dan snel komen oppikken.”

25 euro per dag

De monitoren van Speelplein Kinderland krijgen een vrijwilligersvergoeding, gaande van 8 tot 25 euro per dag, afhankelijk van het attest dat ze hebben. “We merken dat de meeste monitoren enkele weken vrijwilligerswerk op het speelplein met een vakantiejob, een reis of het kamp van hun jeugdbeweging. De meeste zien speelpleinwerking echt als een vorm van ontspanning. De goede sfeer en de leute die we maken, zijn onze grootste troeven”, glimlacht pleinverantwoordelijke zuster Hilde Huysentruyt.

Monitoren krijgen op Speelplein Kinderland ook vormingen en uit de tienerwerking – voor jongeren van de eerste graad van het middelbaar onderwijs – tracht men geëngageerde mensen te overuigen. “We kunnen altijd enthousiastelingen gebruiken”, aldus nog Hilde Huysentruyt. “De meeste moni’s engageren zich per week en wie soms een of enkele dagen vrij kan maken, komt graag helpen. Het lijkt ons dan maar evident dat we de monitoren vandaag eens expliciet in de bloemetjes zetten.” (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier