Met deze zes vuistregels maak je je kind wegwijs in de gevaren van de dode hoek

Redactie KW

Dodehoekongevallen raken maar niet uit ons verkeer gebannen. Maar een gewaarschuwd kind is er twee waard.

Daarom zetten scholen steeds vaker in op preventie en geven ze kinderen tips over hoe ze met de dode hoek moeten omspringen. Ook in Kortrijk was er zo’n infomoment van de stad Kortrijk in samenwerking met politiezone Vlas en Colruyt. Op maandag 12 oktober vond de eerste actie plaats in Guldensporencollege campus Kaai en in Sint-Amandsbasisschool Noord.

“Met alle huidige werven beseffen we dat het vrachtwagenverkeer in de stad zal toenemen. Dat betekent een groter gevaar voor fietsers”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Tussen 2008 en 2010 – tijdens de bouw van winkelcentrum K – vielen verschillende slachtoffers onder de fietsers. Daarom willen we nu preventief reageren door acties in alle Kortrijkse scholen.”

De zes gouden vuistregels

1. Ga nooit achter een vrachtwagen staan. Je bent daar onzichtbaar voor de chauffeur.

2. Ga ook niet vlak voor de truck staan. Blijf drie meter voor de vrachtwagen, zodat de chauffeur je kan zien.

3. Zwaai naar of maak oogcontact met de chauffeur, zodat je weet dat hij je heeft gezien.

4. Ga nooit fietsen naast een vrachtwagen die links of rechts afslaat. Blijf er ver genoeg achter en laat het gevaarte eerst de straat uitrijden. Als een vrachtwagen naar links gaat, bestaat het gevaar dat het voertuig eerst wat uitwijkt naar rechts om de bocht te kunnen nemen.

5. Fiets nooit naast een vrachtwagen ter hoogte van de cabine. Je bent daar volledig onzichtbaar voor de chauffeur.

6. Op kruispunten, rotondes en in bochten blijf je best uit de buurt van een vrachtwagen. De kans is groot dat je in zijn dode hoek fietst. Zelfs als de chauffeur de mogelijkheid heeft om je in de spiegel te zien, ben je nooit zeker of hij je effectief gezien heeft.

(EDB – Foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier