Manon Verplancke studeert als enig Belgisch meisje aan prestigieuze circushogeschool in Rotterdam

Redactie KW

Sinds enkele weken studeert Manon Verplancke Circus aan Codarts in Rotterdam. Deze internationale hogeschool geniet een wereldwijde reputatie. Dit verklaart waarom de audities loodzwaar zijn en de studenten van heel de wereld komen. Verplancke slaagde in haar ingangsexamen, iets wat slechts één andere landgenoot lukte, een jongen uit Antwerpen.

Als hogeschool geniet Codarts een internationale reputatie. Om auditie te kunnen doen, diende Manon Verplancke (19) een filmpje in te sturen, waarin ze haar kunnen en kunsten etaleerde. “Ik behoorde tot de selecte groep van veertig kandidaten uit tal van landen die ingangsexamen mochten doen. Het selectiecomité vertelde dat ze bij mij potentieel zagen als flyer. In mensentaal: een flyer is iemand die door twee stoere jongens in de lucht gegooid wordt en zich door hen laat opvangen“, vertelt Manon, die al een hele tijd een passie heeft voor circus.

Dat ingangsexamen nam liefst vier dagen in beslag. Hierbij moest ze dansen, aan objectmanipulatie doen ofwel jongleren, zingen (‘Bohemian Rhapsody’ van Queen, maar dan vervrouwelijkt), toneelspelen, haar kracht en lenigheid tonen, handenstandoefeningen doen en, op de slotdag, een eigen act naar voren brengen. “Ik moet hun verwachtingen ingelost hebben, want sinds begin september ben ik als studente aan Codarts verbonden. Een hele eer, want in mijn klas zitten er meisjes en jongens van Duitsland, Zwitserland, Finland en zelfs de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Israël.”

Manon Verplancke studeert als enig Belgisch meisje aan prestigieuze circushogeschool in Rotterdam

De komende vier jaar is Manon aan Codarts verbonden en zit ze dus op kot in de metropool Rotterdam. “Als ik mijn opleiding tot een goed einde breng, mag ik mezelf zelfstandig artiest noemen. Dan hoop ik te kunnen toeren met gereputeerde circusgezelschappen. Cirque du Soleil of een show als ‘The House of dancing Water’? Waarom niet? Ik wil immers de wereld intrekken. Toch zou ik dat ook geen jaren willen doen, omdat je bij die megapopulaire ensembles ook niet je eigen ding zal mogen doen”, aldus nog Manon.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier