Man stond maanden zonder diploma voor de klas

Redactie KW

Een man uit Oostende riskeert in de Brugse rechtbank zes maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij zonder diploma vier maanden les gaf in Leefschool De Vlieger in Oostende.

Bizar: de man stelt dat hij door psychische problemen in de overtuiging leefde dat hij wél zijn diploma haalde. Begin vorig jaar ging L.F. (30) als interim aan de slag als leraar in de Leefschool De Vlieger in Oostende. De directie vroeg hem om een kopie van zijn diploma voor te leggen en pas na lang aandringen legde hij uiteindelijk een attest voor.

Toen dat attest vervalst bleek en uitkwam dat hij niet over een echt diploma beschikte werd F. de laan uitgestuurd. Hij stond toen al vier maanden voor de klas, maar een loon heeft hij nooit ontvangen. De uitleg die zijn advocaat Geert Lambert gaf in de Brugse rechtbank is hallucinant. “Door psychische problemen leefde hij in de overtuiging dat hij zijn diploma behaald had. Toen dit een illusie bleek is hij meteen in behandeling gegaan bij een psychiater.”

“Gepatenteerde leugenaar”

De procureur bestempelde L.F. als een gepatenteerde leugenaar. Niemand stelde zich burgerlijke partij in de zaak. Ook Leefschool De Vlieger niet. “We hebben de nodige beslissingen genomen nadat het departement onderwijs ons had ingelicht”, reageert schooldirecteur Joerie Demey. “Zo hebben we alle ouders meteen op de hoogte gebracht. We kozen om transparant te communiceren over de reden van zijn vertrek. Dit om te vermijden dat er roddels zouden ontstaan. In ieder geval kwamen de feiten voor de ouders en de school als een totale verrassing. Voor ons is het belangrijkste dat dit geen nadelige gevolgen heeft gehad voor de kinderen.”

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier