Lichterveldse basisschool Beverbos bouwt in Ivoorkust mee aan een nieuwe school

Enkele leerkrachten van basisschool Beverbos in Lichtervelde hielpen tijdens de paasvakantie mee aan de bouw van een refter in een Ivoriaanse school. © GF
Bram Vanlerberghe

Elk jaar zet basisschool Beverbos haar schouders onder een project. Dit jaar is dat een schoolproject in Ivoorkust. Tijdens de paasvakantie ging een team leerkrachten ter plaatse voor de bouw van een refter. “We laten ons hart hier achter”, vertelt Pieter Deleersnyder.

Een team leerkrachten van gemeentelijke basisschool Beverbos vertoefde tijdens de paasvakantie in Ivoorkust. De trip kadert in het schoolproject waarop het Beverbosteam dit jaar inzet. Tijdens het jaar werden al meerdere activiteiten georganiseerd om geld in het laatje te brengen. Met een eerste deel van de opbrengst werd de refter van een plaatselijke school onder handen genomen. Pieter Deleersnyder, directeur en zorgleerkracht kleuter in Beverbos, doet het verhaal. “Twee dames, Micheline en Martine, kwamen vorig jaar over hun schoolproject in Assouindé in Ivoorkust vertellen. Hun zus Angeline, bezieler van het project, volgt alles op.”

Refter en klas

Binnen de Lichterveldse basisschool werd een team samengesteld om volop op dit schoolproject in te zetten. Miel Oosthuyse, Emma Vandoorne, Laetitia Verbrugghe, Martine Goethals, Eldjarn De Mulder, Evelien Dreser, Elien Demedts en Pieter Deleersnyder staken ter plekke de handen uit de mouwen. Ook schepen van Onderwijs Els Kindt tekende present. “We stelden een kernteam samen en dachten na over een manier om centen te verzamelen”, vervolgt Pieter. “Nu is er al bijna 2.000 euro voor de bouw van de refter verzameld. Wat we in de toekomst sparen, is voor een extra klas. Naast de centen zorgden we ook voor klussen in de school. We schonken ook materiaal aan de bevolking en we hielpen mee in de klassen. Binnen 14 dagen is de refter klaar. Het extra klaslokaal is voor juli en augustus. Het ging vlot, al draaide het om de basis. Met minder middelen doen ze heel wat.”

Gastvrij

“De lokale mensen waren heel gastvrij”, gaat Pieter verder. “In het dorp gingen we soms ontbijten, een pasgeboren baby bezoeken, feestvieren… We bezochten ananas-, mango-, cacao- en bananenplantages. We zagen ook rubberbomen en een palmoliefabriek. De mensen namen ons ook mee naar hun huis, waar we gewoon konden binnenwandelen. Angeline regelde heel wat en zorgde voor de juiste mensen om ons heen. De vissersboot op zee en een megagolf zullen ons zeker bijblijven. Unieke ervaringen.”

“In het Beverbos kiezen we elk jaar voor een ander project, al denken we dat dit project het meest zal nazinderen omdat de betrokkenheid erg groot is. Ik vermoed dan ook dat men ons hier nog zal terugzien. We hopen nu om op school een juist beeld te kunnen schetsen en de wereld van de kinderen te verruimen. Het zijn unieke kansen die we willen benutten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier