Leerlingen VTI Roeselare scoren op technologiewedstrijd

De mensen beter waarschuwen voor een aankomende trein, was de opdracht. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Leerlingen van het vijfde jaar STEM/Industriële Wetenschappen uit het VTI in Roeselare wonnen de tweede prijs op de nationale technologiewedstrijd. De leerlingen kregen de opdracht om een systeem uit te werken waarbij mensen op het perron beter gewaarschuwd worden voor een doorrijdende trein.

De NMBS organiseert deze wedstrijd samen met Infrabel en HR Rail. De leerlingen waren heel enthousiast over hun project. ” Hun enthousiasme en harde werk werd beloond met een verdiende tweede plaats”, aldus trotse leerkrachten Benjamin Samyn en Johan Vanhaverbeke.

Drie uur per week, vijf maanden lang werkten zeventien studenten van het vijfde jaar Industriële Wetenschappen uit het VTI in Roeselare aan een project in opdracht van NMBS, Infrabel en HR Rail. Zij organiseerden samen de nationale technologiewedstrijd waarbij 42 scholen de opdracht kregen om een systeem te ontwikkelen om passagiers op het treinperron te waarschuwen voor een doorrijdende trein. “We waren niet op de hoogte van de exacte startdatum van de wedstrijd waardoor we de startmeeting misten. De leerlingen startten meteen met brainstormen en kwamen al snel met een origineel idee om een lang led display in te bouwen in de vloeren van het perron gecombineerd met een geluidstoon en een app. Van zodra er een doorrijdende trein aankomt toon het display waarschuwingen en komt er een geluidstoon om de reizigers te waarschuwen”, aldus leerkracht Samyn. “Bij deze wedstrijd was het ook belangrijk om met een origineel, creatief en inventief idee te komen. Meerdere scholen werkten rond hekken die naar beneden gingen. Wij hadden eerst ook dat idee maar lieten dat al snel varen omdat dat te duur zou zijn voor de NMBS.”

Spannende uitreiking

De prijsuitreiking was spannend voor de leerlingen. “We wilden graag zien wat de andere scholen hadden ontwikkeld. We waren benieuwd welke materialen ze hadden gebruikt en of ze ook met led displays zouden werken of eerder met hekken. Na de eerste vijf presentaties wisten we dat we zeker kans maakten”, aldus een tevreden leerling. “We zijn blij dat ons vele werk in dit project werd beloond.” Elke leerling kreeg een reisticket van 150 euro van NMBS. Daarbovenop beloofde de leerkracht een traktatie. De 3.000 euro investeert het VTI in het engineering lab. “Om volgend jaar voor de eerste plek te gaan.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier