Leerlingen VTI Brugge winnen Prijs Focus Aarde met slimme verkeersveilige kledij

Koningin Paola reikte de hoofdprijs uit. © BELGA
Redactie KW

Twee leerlingen van het Vrij Technisch Instituut Brugge hebben woensdag uit handen van prinses Astrid en in aanwezigheid van koningin Paola de hoofdprijs ontvangen van de Prijs Focus Aarde voor hun ontwerp van verkeersveilige Smart Clothing.

Emmy Dobbelaere en Wout Eggermont kwamen op het idee om het fluovestje in het verkeer te vervangen door kledij met daarin een LED-display op de rug. Van de 25 inzendingen uit de Vlaamse Gemeenschap kwam hun project uiteindelijk als beste uit de bus. Bedoeling van het LED-display is onder andere dat de zwakke weggebruiker zelf in verschillende kleuren kan aangeven wat er op het scherm te zien moet zijn. De twee ontwerpers zorgden al meteen voor enkele standaardontwerpen zoals een pijl naar links of rechts voor het afslaan. Ze kregen elk een geldprijs van 500 euro en ook de school werd beloond met een cheque van 1.000 euro.

Voor de Franse Gemeenschap ging de eerste prijs naar het Collège Saint-Servais met Pump It, een concept van een creatieve, ethische en duurzame economie en bij de Duitstalige gemeenschap ging de hoofdprijs naar het Robert-Schuman Institut in Eupen met ‘Das Intelligente Haus’. De prijs is een initiatief van de Stichting Koningin Paola, in samenwerking met de Stichting Dirk Frimout, en moet leerlingen van het technisch en beroepsonderwijs aanmoedigen. “Het is leuk om te zien dat de onderwerpen die de jongeren boeien nauw aansluiten bij de maatschappelijke problemen”, zegt burggraaf Dirk Frimout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier