Leerlingen van school in Oostende ontbijten voor Kinderkankerfonds als steun aan ziek klasgenootje

Redactie KW

Ontbijten voor de goede zaak. Dat is wat de leerlingen van het PPC Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende vrijdag zullen doen. Het initiatief komt er nadat één van de leerlingen door leukemie werd getroffen. De opbrengst gaat naar het Kinderkankerfonds.

In het PPC Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende wordt vrijdagmorgen een ontbijt georganiseerd ten voordele van het Kinderkankerfonds. De aanleiding: leerlinge Geike De Sloover (14) die – na een maandenlang gevecht tegen acute leukemie – terug deeltijds naar school kan. Dankzij Bednet en de hulp van de school kon Geike in september mee met haar klasgenoten naar het vierde middelbaar. Sinds vorige week kan ze dat zelfs deeltijds in de klas bij haar vrienden en vriendinnen. “Het is echt heel fijn om terug te zijn. Minder vermoeiend ook dan ik gevreesd had”, zegt Geike. “Iedereen is lief en behulpzaam. Tijdens die periode was het sociaal isolement echt lastig. Dus het doet nu wel deugd om weer normale dingen te kunnen doen, zoals naar school gaan.”

Opnieuw leren spreken en stappen

In maart kregen Geike en haar gezin de keiharde diagnose te horen: acute lymfatische leukemie. De dokters startten onmiddellijk met intensieve chemotherapie. Het begin van een vermoeiende lijdensweg voor de tiener. Voor de eerste chemokuur lag ze dertig dagen in het ziekenhuis. Voor de tweede waren dat er veertig. “Plots was er ook sprake van intoxicatie in haar hersenen“, vertelt mama Nadia Demeester (46). “Haar motoriek ging daardoor fel achteruit. Zo erg zelfs dat ze na een tijdje in een rolstoel belandde. Ze moest opnieuw leren spreken en stappen.”

Maar Geike was sterk en veerkrachtig. In het kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent nam ze elke uitdaging aan en liet ze zich niet kennen. Onlangs kreeg ze positief nieuws van de dokters: er zijn geen slechte cellen meer aanwezig. Volledig genezen is ze nog niet, maar ze is op de goeie weg. “Ze moet wel nog kinesitherapie volgen en alles wordt nauwgezet opgevolgd”, zegt haar mama.

Het ontbijt vrijdag op school moet Geike net daardoor aan zich voorbij laten gaan. Ze heeft een belangrijke afspraak in het ziekenhuis. Maar in gedachten zal ze toch ook een beetje op school zijn. “Ik vind het wel jammer dat ik er niet bij kan zijn natuurlijk. Maar ik zal zeker aan hen denken.”

“Traditie van initiatieven voor goede doel”

Het idee om het ontbijt te organiseren kwam van Peter Pollentier, leerkracht chemie. Hij ging tijdens haar revalidatie enkele uren per week lesgeven bij Geike thuis. Op die manier groeide het idee om de opbrengst aan het Kinderkankerfonds te schenken. “We hebben een traditie van initiatieven voor het goede doel”, vertelt hij. “Nu is er helaas een heel directe link met de leerlingen. Vandaar onze keuze om dit te doen. Het is voor iedereen een wake-up call geweest. Het is belangrijk dat we hier aandacht aan schenken.” Hoeveel leerlingen er vrijdag precies aanwezig zullen zijn is nog niet duidelijk. Maar de organisatoren hopen op een grote opkomst.

Ook de ouders van Geike appreciëren het gebaar van de school. “Wij weten nu hoe belangrijk zij zijn in de begeleiding van iedereen die ermee geconfronteerd wordt”, zegt mama Nadia. “Die mensen leveren schitterend werk en verdienen dan ook alle steun.”

(TLG – Foto TLG)