Leerlingen van scholen in Meulebeke en Pittem besmet met salmonella

Redactie KW

Zestien kinderen zijn opgenomen in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. Het gaat om kinderen tussen vier en elf jaar van de basisschool in Pittem en van de Sint-Amandusschool in Meulebeke.

Op school kregen deze week tal van kinderen te maken met koorts, overgeven en diarree. Men dacht eerst aan een gewone buikgriep, maar al vlug bleek dat het om een salmonellabesmetting ging.

“Wij hebben hier inderdaad te maken met een salmonellavergiftiging op onze school”, bevestigt directrice Kristien Goedgebuer. “Heel wat kinderen meldden zich ziek en enkele zijn zelfs opgenomen in het ziekenhuis. Wij volgden de nodige stappen en alle betrokken diensten werden ingelicht. De ouders kregen een nieuwsbrief toegestuurd met de melding van het probleem.”

Ik begrijp heel goed dat de ouders zich zorgen maken – directrice Kristien Goedgebuer

Wat de oorzaak is van de vergiftiging is nog niet duidelijk. Het onderzoek is nog lopende. Donderdagvoormiddag kreeg de school controle van het voedselagentschap en kreeg de directie groen licht om open te blijven. “Onze school voldoet aan de correcte normen wat hygiëne, veiligheid, zorg en gezondheid betreft”, aldus de directrice.

“Er werden zowel kinderen van het kleuter als van het lager onderwijs besmet. Ik begrijp heel goed dat de ouders zich zorgen maken.”

Ouders niet tevreden over communicatie

Enkele ouders zijn niet tevreden over de communicatie tussen de directie en de ouders. “Ik lichtte alle ouders in op een correcte manier”, benadrukt Kristien Goedgebuer. “Het is wel zo dat ik niet veel mag vertellen. Ik heb beroepsgeheim naar de kinderen toe en daarbovenop is het onderzoek nog lopende. Ik kan zeker nog niet bevestigen dat de vergiftiging van het voedsel afkomstig is, want dat is nog niet bewezen. Ik leef mee met de ouders en ik hoop dat de kinderen heel vlug hersteld zullen zijn. Iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zijn of haar kind kan zeker bij mij terecht.”

De oorzaak is nog niet bekend en wordt momenteel onderzocht door het voedselagentschap FAVV. Vermoedelijk werden de kinderen ziek na het eten van besmet voedsel eind vorige week, aangezien de symptomen pas binnen de 8 tot 48 uur optreden.

Opnamestop niet meer van kracht

De communicatiedienst reageert in naam van kinderarts dokter Kristien De Jaeger van het Sint- Andriesziekenhuis in Tielt. “Het eerste kindje kwam bij ons in het ziekenhuis met symptomen van een voedselvergiftiging in de nacht van zondag op maandag. Daarna volgden nog 13 kinderen en toen bleek dat het om een salmonellabesmetting ging. Door de drukte en de grote opname van kinderen in de kinderafdeling werd beslist om een opnamestop in te lassen. Intussen konden er enkele kinderen naar huis en daardoor is de opnamestop niet meer van kracht in ons ziekenhuis”, klinkt het.

“Donderdagmorgen werd er opnieuw een kindje opgenomen, opnieuw met een salmonellabesmetting. Het gaat om kinderen tussen vier en elf jaar. In totaal zijn er 16 kinderen opgenomen van de basisschool in Pittem en van de Sint-Amandusschool in Meulebeke.”

Beide scholen volgden de juiste procedure – woordvoerder Bald Vandekerckhove

De kinderen vertonen de gebruikelijke symptomen van salmonellavergiftiging: hoge koorts, braken en diarree. “Ze krijgen een symptomatische behandeling met vocht en pijnstilling. Sommige kinderen hebben ook bijkomende complicaties zoals een bloedvergiftiging. In dat geval starten we een intraveneuze antibioticakuur op. De gemiddelde opnameduur varieert van vier dagen tot een week. Door de grote toevloed werd tijdelijk een opnamestop afgekondigd op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Ondertussen mochten al enkele kinderen het ziekenhuis verlaten.”

(NS)

“Traiteur volgt wettelijke reglementeringen”

Bald Vandekerckhove, woordvoerder van de scholengemeenschap Pittem en Meulebeke, reageert. “Doordat dinsdagmorgen een 30-tal kinderen ziek was in Pittem en 14 kinderen in de Sint-Amandusschool in Meulebeke, ging de bal aan het rollen. Wij verwittigden het CLB en samen met de arts kregen beide scholen de nodige ondersteuning. Beide scholen volgden de juiste procedure. Intussen kwam het voedselagentschap langs naar beide scholen en werd er een gunstig advies gegeven. Alles werd gecontroleerd en elke school werkt tijdens het jaar met een veiligheidscoördinator”, klinkt het.

“Men vermoedt dat de vergiftiging tot stand kwam door besmet voedsel. Ik beklemtoon dat onze traiteur met wie wij werken goed samenwerkt met de scholen en kwaliteitsvolle producten levert. De firma levert aan zes scholen, waaronder de Vrije basisschool van Pittem en de Sint-Amandusschool in Meulebeke. De traiteur volgt de wettelijke reglementeringen en ik vind het dan ook raar dat er zoiets gebeurt. Momenteel heeft het voedselagentschap het onderzoek volledig in handen en is het afwachten. Intussen leven wij echt mee met de ouders en hopen we dat de kinderen snel genezen. Salmonella is een ernstige darminfectie. Daarvan zijn wij ons als directieleden bewust.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier