Leerlingen uit Tieltse basisscholen kunnen terecht op ‘middelbaar’ internaat

Foto Nele
Lieven Vancoillie

Het KSO-internaat in de Ieperstraat voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs staat nu ook open voor leerlingen uit de Tieltse basisscholen. “Er wordt tegemoet gekomen aan de vraag van ouders naar een internaat voor het basisonderwijs”, zegt directeur Pieter Devos.

“Ik stel al enkele jaren vast dat de vraag naar mogelijkheid tot internaat in het lager onderwijs leeft”, zegt Pieter Devos, coördinerend directeur van het basisonderwijs in Tielt. “We zagen elk schooljaar ouders vertrekken naar scholen buiten onze regio waar wel een aanbod is.”

Een eerste, positief verkennend gesprek met verantwoordelijke van het middelbaar onderwijs mondde uit in een samenwerking. “Het toegankelijk maken van het internaat KSO Tielt-Ruiselede is een mooi voorbeeld van hoe sterk samenwerking kan zijn”, gaat internaatsverantwoordelijke Ria Christiaens verder.

Tweede thuis

“Als internaat voelen wij deze uitbreiding als extra dimensie aan. Het is echt leuk om te zien hoe basisschoolkinderen met de jongeren en de jongvolwassenen van het secundair een hechte groep vormen. Voor alle betrokken scholen en voor onze scholenstad Tielt is het een duidelijke meerwaarde dat leerlingen van de Tieltse scholen op internaat kunnen. Voor de internen zelf is een internaat een extra ondersteuning op hun prille levensweg.”

“Het is een schoolvoorbeeld van hoe sterk samenwerking kan zijn tussen verschillende onderwijsvormen”

De leerlingen uit het basisonderwijs slapen met twee op een kamer, terwijl internen uit het middelbaar onderwijs beschikken over een aparte kamer. “We bieden internen een tweede thuis”, zegt Ria Christiaens.

Dat leerlingen uit basisonderwijs nu terecht kunnen in het internaat van het secundair onderwijs is nu realiteit. “Het toegankelijk maken is dankzij de bereidwilligheid van veel betrokkenen : bestuurders, directies, medewerkers en het internaatsteam.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier