Leerlingen Roeselaarse Broederschool lopen historische vluchtroute

Johan Delbecke (links met affiche) samen met directie en leerkrachten van de Broederschool. Zij engageren zich voor Project Vluchtroute. © Foto Stefaan Beel
Redactie KW

Van woensdag 5 tot en met vrijdag 7 oktober gaan een veertigtal leerlingen van de Broederschool de uitdaging aan om te lopen van Geel naar Roeselare: een afstand van zo’n 220 kilometer.

Hiermee lopen ze in het spoor van enkele duizenden gevluchte Roeselarenaars die na het einde van de Eerste Wereldoorlog vanuit verschillende steden in het binnenland naar hun stad terugkeerden. Met het project Vluchtroute willen leerlingen en leerkrachten van de Broederschool Wereldoorlog I op een sportieve manier herdenken en tegelijk de link maken met de vluchtelingenproblematiek die vandaag nog steeds brandend actueel is.

“Zo’n honderd jaar geleden waren het de Roeselarenaars zelf die op de vlucht moesten slaan”, vertelt Johan Delbecke, leraar geschiedenis en één van de initiatiefnemers van het project. “Toen lag Roeselare net achter het Duitse front. Toen de geallieerden in de zomer van 1917 probeerden om door te breken tot bij de Duitse duikbotenhavens in Zeebrugge en Oostende, begon een periode van zware bombardementen op Roeselare en omstreken. Zo vielen er op 21 juli 1917 zeven Britse brandbommen op Roeselare, onder andere op het toenmalige brandweerarsenaal waar nu het WieMu gevestigd is. Omdat het in de stad te gevaarlijk werd, besloot Duitsland om de stad te evacueren – eerst enkel de meest westelijke wijken, maar algauw werd de hele bevolking van Roeselare opgeroepen om te vluchten naar het binnenland.”

(KD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier