Leerlingen openen pop-up Holocaustmonument in Izegem

© Frank Meurisse
Redactie KW

In de school Prizma campus College in Izegem werd in de vooravond een monument ter herdenking van de Holocaust geopend. De leerlingen willen naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz de gruwelijke feiten van toen, maar die ook nu nog plaatsvinden, in de aandacht brengen.

“Het is 70 jaar geleden dat de laatste overlevenden uit Auschwitz werden bevrijd”, vertellen de leerlingen van klas 5.1, die het herdenkingsproject vorm gaven. “Daarom nemen we deel aan verschillende projecten die deze ramp herdenken. In het kader van de lessen godsdienst startten wij begin november met het vervaardigen van een pop-up monument. Dit onder leiding van lerares Ann Corneillie. Het wil ook een boodschap zijn van ons jongeren naar de buitenwereld toe.”

“We hebben nog niet veel bijgeleerd”

“Ons werk is gebaseerd op de gruwel in Auschwitz. Je kan een kijkje nemen en zo ervaren hoe de Joden hun ongeluk tegemoet liepen. In de gang liggen enkele kenmerkende spulletjes die de Joden met zich meedroegen. Op het einde is er een deur, die het einde van hun leven symboliseert. Daarnaast staat het voor het einde van de oorlog. Oorlog ook staat altijd synoniem voor afschuw, haat, geweld en lijden. Ons project besteedt hier uitgebreid aandacht aan, maar toch mag het niet allemaal negatief zijn. We willen ook een positieve boodschap meegeven aan de bezoekers. Onder de slogan ‘We keren onrecht de rug toe!’ willen we ijveren voor een wereld zonder geweld.”

“70 jaar na de Holocaust echter hebben we nog niet veel bijgeleerd”, beseffen de leerlingen. “We zouden moeten leren uit het verleden, maar recent is gebleken dat terreur soms dichterbij ligt dan we zouden verwachten. Op 7 januari werd Parijs opgeschrikt door één van de bloedigste aanslagen na 11 september. Ook België bleef niet gespaard. Dat stemt tot nadenken!”

Het monument kan bezocht worden in de school Prizma campus College, Burgemeester Vandenbogaerdelaan 53 in Izegem. Info: www.ccol.prizma.be.

(MI- Foto Frank)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier