“Leerlingen kunnen in de klas niet meer zonder hun laptop”

Tim Labbe, ICT-coördinator van Rhizo, in een klaslokaal in de hotelschool die aangepast is aan werken met laptops. Leerkracht van dienst is chef Serge Koether. © JVGK
Axel Vandenheede

In het secundair onderwijs – en vaak ook al in het lager – heeft vrijwel elke leerling een computer of laptop nodig om schooltaken tot een goed einde te brengen. In Kortrijk gaan veel secundaire scholen nog een stap verder: de leerlingen gebruiken een laptop tijdens de lessen zelf. Kortrijk is daarmee zelfs een pionier in Vlaanderen.

Een school zonder computers, het bestaat vandaag gewoon niet meer. Logisch ook, want in het dagelijkse leven kan je niet meer zonder internet of applicaties. In die zin is het belangrijk dat leerlingen de nodige kennis en vaardigheden verwerven. Veel scholen kiezen ervoor om computer- en/of tabletklassen te installeren, al gaat een aantal scholen een stapje verder en passen de BYOD-tactiek toe. Daarbij staat BYOD voor Bring Your Own Device of breng je eigen toestel mee.

Het bedrijf Signpost uit Kortrijk speelt daarop in en heeft sinds een aantal jaar een laptopproject lopen. Daarbij leasen leerlingen via de school een laptop en na drie jaar is het toestel dan definitief van hen. “Het laptopproject slaat aan”, aldus zaakvoerder Arne Vandendriessche. “Vele scholen hebben definitief de digitale stap gezet. Meer dan 50 scholen in Vlaanderen zijn in september met een laptopproject begonnen. Als je dat vergelijkt met de voorbije jaren – in 2016 waren dat er 13, in 2015 slechts 5 – kunnen we gerust spreken over een exponentiële groei.”

Vijfde jaar in Rhizo

Bij scholengroep Rhizo zijn ze al lang vertrouwd met het 1-op-1-project, waarbij elke leerling met een laptop van het merk HP werkt. “We zijn begin deze maand aan ons vijfde schooljaar gestart”, aldus Tim Labbe. Hij is ICT-coördinator bij Rhizo. “In de hotelschool werken de leerlingen er al van bij de start mee. Wij kozen ervoor om het laptopproject van Signpost in te voeren omdat wij ICT zien als een belangrijk middel om leerstof over te brengen naar de leerlingen. Je kan dan zelf kiezen om met computerklassen te werken – klassen die wij ook nog hebben – maar ook om elke leerling met haar of zijn eigen laptop te laten werken in de klas.”

“De smartphones van de leerlingen zijn altijd opgeladen als ze naar school komen. De laptops daarentegen…” – Tim Labbe, ICT-coördinator Rhizo

Die laptops moeten wel verplicht worden aangekocht bij Rhizo. “Wij vinden dat de beste manier van werken, want zo beschikt elke leerling over hetzelfde soort toestel. Het zijn trouwens goede laptops waarop we de nodige software kunnen plaatsen. Het bedrijf waarmee we samenwerken, garandeert ook een goede service: indien er een probleem met een laptop is en wij kunnen dat niet verhelpen, wordt die door Signpost opgehaald en snel hersteld. Intussen kan de leerling in kwestie gebruik maken van een reservenotebook.”

3.300 leerlingen, 3.300 laptops

“In september hebben we opnieuw 395 laptops uitgedeeld en ook aan de leerkrachten hebben we dezelfde toestellen uitgedeeld, zodat iedereen met hetzelfde materiaal werkt. Op termijn, tegen het jaar 2021, is het de bedoeling om dit laptopproject over de hele scholengroep uit te rollen. Als je weet dat we in Kortrijk en Zwevegem zowat 3.300 leerlingen hebben… Uiteindelijk kan je in elke richting gebruik maken van een laptop. In de richting keuken, bijvoorbeeld, zoeken ze recepten op het internet op of kunnen ze een tutorial bekijken. De leerkrachten zeggen zelf dat de leerlingen intussen niet meer zonder hun laptop kunnen in de klas.”

Voor zowel de leerling als de school hangt er een investering aan dit project vast. “De leerlingen betalen ongeveer 575 euro voor de laptop en die driejarige garantie. Dat bedrag kan in één keer betaald worden, maar we leggen ook een afbetalingsplan voor. Na drie jaar is de laptop dan eigendom van de leerling. De school zelf heeft al veel geïnvesteerd in infrastructuur, zoals wifi bijvoorbeeld. In de nieuwe hotelschool is een internetverbinding van 1 gigabit voorhanden. Ook stopcontacten moeten worden voorzien, want leerlingen komen vaak met een opgeladen smartphone naar school, maar de batterij van hun laptop vergeten de meesten thuis op te laden.”

Athena: niet verplicht

Frank Derycke is directeur van Athena campus Drie Hofsteden, waar het laptopproject voor het tweede schooljaar loopt. “We zijn in september 2016 begonnen in de tweede graad van de opleiding kantoor. Intussen heeft een 100-tal leerlingen een laptop via het project van Signpost aangekocht. Dat is het merendeel van de leerlingen kantoor. Niet allemaal dus: iedereen mag kiezen. Soms heeft een leerling net een nieuwe laptop gekregen of gekocht en we willen die niet verplichten om op school een andere te gebruiken.”

Ik had vooraf wel een beetje schrik om een dergelijk project te lanceren. Maar alles is heel vlot verlopen. Zowel wat betreft de afbetalingen van de computers als de samenwerking met het bedrijf Signpost. Het is trouwens een geruststelling voor de leerlingen en hun ouders dat ze weliswaar 600 euro moeten investeren, maar daarvoor wel een goede, stevige laptop en een goede service na verkoop krijgen. Zo heeft het bedrijf een herstelpunt en kan het een garantie van drie jaar aanbieden. Wel vind ik dat er meer concurrentie op deze markt zou mogen zijn: Signpost is de enige die een totaalpakket voor onderwijs op de markt brengt.”

Bij Athena campus Drie Hofsteden is het de bedoeling dat op termijn elke leerling de kans krijgt om in dit project te stappen. “Qua opleiding richten we ons op kantoor omdat de leerlingen bij elk vak een computer kunnen gebruiken. Bij andere opleidingen, zoals keuken of haarverzorging, is dat minder het geval. Maar ook zij zullen zich in de toekomst kunnen inschrijven voor dit project. En als zij tijdens de les toch een computer nodig hebben, dan kunnen ze altijd gebruik maken van onze mobiele computer- of iPad-klas.”

Spes Nostra gestart, vrije keuze bij Gusco

In Spes Nostra Heule zijn ze dit schooljaar met het laptopproject van Signpost gestart. Het Guldensporencollege stimuleert dan weer zijn leerlingen om een eigen toestel mee te brengen.

Pieter Dhuyvetter is directeur bij Spes Nostra Heule.
Pieter Dhuyvetter is directeur bij Spes Nostra Heule.© JVGK

In Spes Nostra Heule worden bewust enkele richtingen naar voor geschoven. “Enkel zij die voor minstens een derde van hun vakken een computer nodig hebben”, zegt Pieter Dhuyvetter uit. Hij is directeur tweede en derde graad TSO en BSO. “In de praktijk gaat het om de richtingen ondernemen, communicatie en retail, een goede 100 leerlingen in totaal in het derde tot en met vijfde jaar. Zij betalen 150 euro als instapkost en daarna 40 euro per kwartaal. Dat komt na drie jaar op zo’n 600 euro.”

“De leerlingen in het zesde en zevende jaar doen dus niet mee. We willen hen niet voor één of soms twee jaar verplichten om een laptop aan te schaffen. Want het is zo dat de leerlingen uit deze drie richtingen in het project moeten stappen. Een eigen toestel meebrengen laten we niet toe. Als school zijn we van mening dat deze laptop deel uitmaakt van het benodigde lesmateriaal. Als iedereen met dezelfde laptop werkt, kunnen we gemakkelijker software installeren en tijdens de les de computer overnemen. Tot slot is het belangrijk dat Signpost een garantie van drie jaar geeft.”

Netwerk

De directeur, die zelf uit de ICT-wereld komt, stelt dat het project vlot verloopt. “De school had al een goed wifinetwerk en de leerlingen konden probleemloos met iPads en in de computerklassen werken. Dat is niet veranderd: gemiddeld maken er 180 toestellen gebruik van de wifi op school en ik heb nog geen bericht gehad dat er problemen waren. Wel hebben we in bepaalde klassen extra stopcontacten – soms is een leerling de batterij van zijn toestel vergeten op te laden – en grotere banken moeten voorzien. Want de leerlingen moeten plaats hebben voor én hun laptop, én een boek of schrift.

In het Guldensporencollege wordt sinds dit schooljaar het meebrengen van een laptop of tablet gestimuleerd. Een laptop via de school aankopen kan niet. Het college wil liever investeren in een krachtig draadloos netwerk en eigen tablets. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier