Leerlingen ‘Blauwe Nonnenschool’ tellen af naar Sinksenbruid

Redactie KW

Naar jaarlijkse gewoonte gaat op vrijdag 6 juni, telkens de vrijdag voor Pinksteren, Sinksenbruid door, een typisch Veurns en folkloristisch volksgebruik dat dateert van 1895.

Sinksenbruik is een kinderfeest dat exclusief verbonden is met de kleuterschool in de Blauwe Nonnenstraat, ook wel de Blauwe Nonnenschool genaamd. “Die dag haasten alle peuters en kleuters, getooid met een al dan niet zelfgemaakt bloemenkroontje, zich naar school. Diegene die het laatst op de speelplaats toekomt, is er namelijk de ‘Sinksenbruid’, de bruid van Sinksen. De traditie wil dan dat de ‘Sinksenbruid’ in het midden van de ronde, gevormd door alle peuters, kleuters en juffen, staat. Alle kinderen dansen dan in een kring rond ‘Sinksenbruid’ en zingen het ‘Sinksenbruidlied'”, legt Linda Liefooghe, directeur van de kleuterschool, uit.

“Na het ritueel op de speelplaats, vertrekken we in stoet voor de ‘Sinksenbruidwandeling’ doorheen het stadscentrum. Onderweg zijn er een aantal stopplaatsen waar enkele middenstanders maar ook Pastoor Roland Pollet, het Rust- en Verzorginstehuis ‘Ter Linde’, … iets lekkers, een snoep, koek of drankje, uitdelen aan alle peuters en kleuters”, gaat Mevrouw Linda verder. “Eenmaal op de Grote Markt aangekomen, worden de kinderen door de Burgemeester opgewacht aan het Stadhuis voor iets lekkers en een groepsfoto met alle aanwezige kinderen en juffen.”

Vroeger liepen vooraan in de stoet ook een aantal kinderen met een trommel mee. Ook Arthur Blanckaert, beter gekend als Will Tura, liep ooit, met zijn accordeon, mee in de stoet.

(CCV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier